Du är inte inloggad.

Artikel

Funderar du på att starta eget företag?

 

Möjligheterna och alternativen är så oerhört många om du planerar att starta eget företag så en bra idé är att du börjar med att sätta ner ett antal krav på det verksamhetsområde som du vill ägna dig åt. Alla har vi olika krav men om jag själv skulle börja om i dag skulle jag sätta upp följande krav:

1.      Flexibilitet: Jag skulle vilja satsa på något där jag har flexibla arbetstider. Jag vill kunna jobba heltid eller deltid och jag vill ha möjlighet att då och då göra något helt annat, t.ex. resa, vara i sommarstugan, göra utflykter med vänner osv. Det inkluderar i så fall för min del sådana affärsidéer som i stor utsträckning finns i den virtuella världen och som jag kan sköta från min dator och det exkluderar jobb där jag är bunden från åtta till fem t.ex. på ett kontor, i en butik, på en restaurang osv.

 

2.      Affärsidé med förgreningar: Jag skulle vilja satsa på en verksamhet som kan fungera som enskild idé eller som en affärsidé som kan utvecklas åt alla möjliga håll. Nu har jag satsat på att skriva böcker. Någon kan tycka att man är nöjd med att bara jobba som författare medan andra ser skrivandet som ett sätt att komma ut och hålla föredrag som i sin tur kan leda till konsultuppdrag, som i sin tur kan leda till en projektanställning osv. 

 

 

3.      Lönsamhet: Jag vill att det ska vara lönsamt för då känner jag att jag får ett ”kvitto” på att andra personer tycker att mina produkter eller tjänster gör nytta och löser de problem som mina kunder har. Företagets lönsamhet är ett kvantifierat bevis på att det jag sysslar med är rätt.

 

4.      Låga startkostnader: Jag vill ha ett företag som inte innebär några stora startkostnader. Jag har ett förflutet bl.a. inom fastighetsbranschen men med den begränsning av startkostnaderna som jag satt upp inser jag att en verksamhet som innebär att utveckla fastigheter blir omöjligt. Inom det området krävs stora investeringar för att komma igång. Däremot skulle jag kunna jobba som konsult inom det området.

 

5.      Inget behov av extra utbildning: Jag har min nuvarande kunskap och mina erfarenheter från tidigare verksamheter. Jag vill hitta en affärsidé för mitt företag som inte kräver att jag sätter mig på skolbänken igen för att skaffa mig någon ny utbildning. Självklart är jag villig att ta en eller annan kurs och gärna läsa in mig inom ett område som jag inte jobbat med tidigare men, som sagt, någon längre utbildning vill jag inte gå igenom för att starta mitt nya företag.

Detta var ett exempel på en kravlista med utgångspunkt från min egen situation. Med en sådan kan man gå in på sajten ”Tips om drömjobb” och välja bland flera intressanta affärsidéer. Sätt ner dina krav på motsvarande sätt om du har funderingar på att starta eget företag.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Lånet har utvecklats i takt med teknologin
Brusreducerande hörlurar
En av Sveriges mest växande branscher – att starta eget städföretag
Ett bra lönesystem kan förbättra företagets resultat
Säljtips