Du är inte inloggad.

Artikel

Gångjärn – en mycket viktig detalj

Då du ska handla inredning till ditt hem är gångjärn knappast det första som du kommer att tänka på. Det är nämligen en detalj som inte brukar få så värst mycket synlighet, vilket är en orsak till att de flesta av oss inte ens tänker på dem. Ändå så finns de närvarande i hemmet på väldigt många ställen, och det finns knappast ett enda rum där du inte har gångjärn av något slag. Gångjärnens funktion är att göra det möjligt att öppna och stänga alla slags dörrar och luckor på ett lättare sätt. Gångjärnen ska med andra ord inte underskattas, för de gör livet bra mycket enklare för oss. Hur skulle man annars kunna öppna ett fönster och vädra i hemmet, stänga dörren om sig då man kommer hem och förvara alla sina ägodelar snyggt och prydligt bakom stängda skåpdörrar?

Gnisslande gångjärn

Vi har säkert alla varit med om gnisslande dörrar och skåpluckor någon gång. Ett bra bot med detta är att smörja gångjärnen med en särskild smörjolja, men man kan även prova på att använda vanlig matolja eftersom det också brukar fungerar bra.

Köpa nya gångjärn

Ibland kan de befintliga gångjärnen behöva bytas ut mot nya, särskilt om de har rostat. Kontrollera alltid att gångjärnen passar till det du ska använda dem till, eftersom det finns många olika sorter för olika användningsområden. De finns i en massa olika storlekar så du kan säkert hitta passande. Materialet är också viktigt. De vanligaste tillverkningsmaterialen är mässing, krom, stål, oxid och tenn, men om du är ute efter något mer exklusivt kan du välja förzinkade eller förgyllda gångjärn. Om du vill att de ska hålla länge gör du bäst i att välja ett rostfritt material.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Rätt golv ökar trivseln hemma
Ett Rent Hem - Städfirma i Stockholm
Minihus är en form av prepping
Allt fler väljer aluminiumfälgar till bilen
LED sänker driftskostnaderna med hälften och är ett miljövänligt alternativ