Du är inte inloggad.

Artikel

Gerberan, blomman som gör dig glad!

 

Gerberan är ofantligt populär. Inte konstigt, med tanke på alla de härliga och glada färger som finns på denna fina blomma!

 

Gerberan är släkt med maskrosen, vilket blir tydligt om du tittar på växtens bladverk. Gerberan tillhör familjen Asteraceae och de korgblommiga växterna. Det lär finnas över 1250 olika sorters gerbera, i alla möjliga färger (utom blå). Det finns både storblommiga gerberor och mini-gerberor. En gerberablomma med en diameter på under 8 cm kallas för en mini-gerbera eller en germini.

 

Det var Carl von Linnés bekant Traugott Gerber som upptäckte gerberan i Sydafrika på 1800-talet . Blomman har uppkallats efter denne tyske läkare och botanist.

 

Gerberan lär ha hälsosamma effekter. Den påverkar t ex luftfuktigheten och rensar ut ohälsosamma kemiska ämnen som kan finnas i rummet (t ex formaldehyd, bensen och trikloretylen). Gerberan med sina fina, glada färger sprider glädje och är välgörande för både kropp och själ!

 

Det är viktigt att en snittgerbera sättes i en ren vas, fylld med lite kallt vatten och näring. Gerberan gillar inte bakterier, så renheten är viktig.

 

Undvik att sätta en gerbera i direkt solljus eller ovanför ett element. Blommorna tåler inte för mycket värme.

 

Om du har ett fat med frukt i rummet, låt det inte stå i närheten av gerberan! Blomman mår nämligen inte bra av ämnet etylen, vilket frukten utsöndrar.

 

En regelbunden måttlg vattning är att rekommendera.

 

Om gerbera-blomman slokar kan du skära av en bit av stjälken. Förhoppningsvis piggnar din blomma till igen!

 

Utbildade florister använder ofta gerberan in sina bukettskapelser. Inte konstigt, blomman gör ju en riktigt glad! Vill du skicka en fin gerberabukett med ett blomsterbud till en vän? Titta in hos en blomsterförmedlare på nätet, välj ut din blomstergåva och knappa in din beställning så sköter förmedlaren om resten. De flesta blomsterbutiker tar ca 100 kr i förmedlingsavgift för ett blomsterbud. Ett blomsterbud som kommer hem till dörren med en färgglad bukett skulle väl pigga upp vem som helst?

 

Källor: Euroflorist, Interflora


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Citizen klockor ligger i framkant
Julklappstips på nätet
Kramdjur ska vara riktigt bra leksaker
Praktiskt med magnettejp
Rosor, symbolen för evig kärlek