Du är inte inloggad.

Artikel

Göra fotoalmanacka? Tänk på…

När fotoalmanackan introducerades blev det snabbt en av de vanligaste julklapparna under granen. Den var mycket uppskattad eftersom det blev en betydligt mer personlig almanacka än de vanliga ”som alla andra har”. Dessutom väcker bilderna på almanackan minnen från det tillfälle där de var tagna.

Även om de alltid är uppskattade är det några saker man kan tänka på för att få en sådan bra fotoalmanacka som möjligt.

Håll dig till årstiderna

Den vanligaste årstiden att fotografera är sommaren. De flesta har sin semester då och man hittar även på mycket att göra på helgerna tillsammans.  Antalet bilder att välja mellan med vintermotiv är däremot ofta betydligt mindre – detsamma när det gäller typiska höstmotiv. Det är då lätt att lockas ta sommarbilder och sätta in på almanackans vintermånader. Men det bör man undvika.

En almanackas bilder brukar näst intill alltid spegla den årstid som är och därför bör man även tänka på det oavsett om har tänkt använda bilder på natur, familj eller husdjur i den personliga almanackan.

Det finns visserligen ett undantag. Om en familj är på semester i t.ex. Egypten i oktober och tar kort kan mycket väl ett kort från resan vara med. Men då ska det tydligt framgå att det inte är i Sverige som kortet är taget utan just på en semesterresa.

Ett format tack

Fotoalmanackor finns i flera olika format och man får välja själv om fotona ska vara stående eller liggande. Det man ska tänka på är att vissa almanackor har en sådan layout som gör att liggande kort passar bäst och andra där stående är bäst.

Välj därför först ut 12 stående eller liggande bilder och sök sedan efter fotoalmanacka som passar för dessa. Att blanda både stående och liggande på en gång blir bara ostrukturerat. Visserligen syns bara en av bilderna i taget men när det gäller fotoalmanackor är det mycket vanligt att folk tar ner dem och tittar igenom på alla bilder.  I dessa fall upplevs det betydligt mer harmonisk om alla bilder är i samma format.

Börja i tid

Det är framförallt två saker som gör att man bör börja med utformandet av fotoalmanackan i tid. För det första märks det ganska snabbt om bilderna är snabbt valda eller om de valts med omsorg. Försök hitta bilder som verkligen betyder något för den som får almanackan. Om flera personer ska förekomma på bilderna bör man även kontrollera så att inte en förekommer på nästan alla medan någon annan bara på en enda månadsbild.

Det andra som kan dra ut på tiden är tillverkningen av almanackan av fotoföretagen. Att få en fotoprodukt tillverkad på någon dag under sommaren är nästan aldrig några problem. Men det kan bli värre när det handlar om de sista veckorna före julafton. Företagen brukar annonsera på sina hemsidor om vilket datum som den måste vara inlämnad eller uppladdad för att de ska kunna leverera den i tid. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tvlive.nu: Revolutionera Ditt Sätt Att Se Svensk TV
Regnväder - fördelar och nackdelar
Webbyrå Stockholm - Vi skapar moderna hemsidor
Renovering
Vilket id kort företag brukar innebär höjd säkerhet