Du är inte inloggad.

Artikel

Gymnasieutbildning - en stabil grund för framtida karriär

Gymnasieutbildningen är det första egentliga val man får göra inom skolans värld. De finns 18 olika nationella program som man kan vända och vrida på för att hitta vilket man tycker bäst om. Det är ännu några år kvar innan man ska in i arbetslivet men det är bra att ha några intressanta yrken i åtanke för att välja rätt gymnasieutbildning. Det är trots allt grunden för en framtida karriär som ska läggas under de tre kommande åren.

 

Det är inte riktigt så att man måste veta exakt vad man ska bli när man blir stor. Man är fortfarande ung och det kommer att finnas gott med tid att ändra sig. Men gymnasievalet blir ändå en riktlinje. T.ex. både samhällsprogrammen och naturprogrammen ger en bred bas som båda kan leda till de flesta yrken. Men om du är mer intresserad av politik kanske du inte behöver ämnen som kemi, fysik och biologi. Sedan finns det ju också 12 yrkesförberedande program som är än mer inriktade på varsin bransch.

 

Gymnasieutbildning lägger grunden för din framtida karriär och självklart underlättar det med en bred grund. Välj program och inriktning efter vad som intresserar dig och vilka ämnen du tycker bäst om. Om du bara väljer efter det program som anses vara bäst eller det program som dina vänner väljer är risken stor att du tröttnar och betygen blir sämre än om du hade studerat det du verkligen var intresserad av.

 

Det är väldigt svårt att få jobb om man inte har en gymnasieutbildning. Och om man lyckas få ett jobb är det ofta lågbetalt och med små möjligheter till att utveckla sin karriär. Det flesta vidareutbildningar kräver också en gymnasieutbildning. Med ett yrkesförberedande program är du redo för arbetslivet direkt efter studenten medan högskoleförberedande är för de som tänker sig att studera vidare på högskola.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

SEO Viktigt!
Bil & Marin Elektriska A
Körkortet i handen efter vår intensivutbildning
I Vilken Ålder Lär Man Bäst?
Funderar du på studier i höst?