Du är inte inloggad.

Artikel

Hoarders– en guldgruva för förrådsföretag

Hoarding disorder, även kallat patologiskt samlande, drabbar ca 2 % av en befolkning. Människor som drabbas av hoarding disorder upplever ofta en lustkänsla i samband med ihopsamlande och förvaring av saker, men baksidorna kan vara depression och/eller nedstämdhet. Hoarding skiljer sig från det man kallar för samlartvång, där individen inte vill göra sig av med saker i rädsla av att något ska gå förlorat, exempelvis en nyhet från dagstidningen. Följden blir ofta att deras hem blir överfyllda med saker och kan i vissa fall likna överfyllda magasin.

 

En del psykologer menar att samlandet är knutet till skador på långtidsminnet. Den senare tidens studier har därför gett upphov till en annan form av medicinering s.k. storage-hoarding. Personer som lider av hoarding disorder får möjligheten att hyra ett förråd hos en närliggande förrådsleverantör. De får sedan möjligheten att använda förrådet som frizon för hoarding, så länge hemmet lämnas oberört. Om man inte kan bli av med sjukdomen så får man lära sig leva med den.

 

Trenden har fått mycket uppmärksamhet, bland annat i Stockholm. Kritiker menar dock att personer som står utan boende och är beroende av förvaring drabbas av den ökade efterfrågan på förrådsutrymmen. I fas med den ökade förvaring så stiger priserna vilket försvårar runtflyttningen för människor. Bolag som tillhandahåller förråd är dock positivit inställda till trenden och välkomnar storage-hoarding. Det enda negativa kan vara att förråden emellertid ger ifrån sig en konstig odör, men så länge det inte är en permanent doft så är det inget förrådsleverantörerna bryr sig om.

 

En annan trend som växt sig allt populärare är Kollektiv-hoarding. Människor som lider av sjukligt samlande har valt att sluta upp under samma tak för att hjälpa varandra med sjukdomen. Tillsammans talar de öppet om sina problem, de gör nattliga räder tillsammans och det förvarar sakerna tillsammans.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tips för att måla om hemma
Markarbete Stockholm
Badrumsrenovering Åkersberga
Badrumsrenovering Järna
Värmepumpar online