Du är inte inloggad.

Artikel

Hur du väljer de bästa däcken till din bil

Det första luftfyllda däcket som gjordes var av en skotsk pappa 1880 som ville hjälpa sin son som cykla med den tidens ståldäck och fick huvudvärk av kullerstenarna. Pappan hette John Boyd Dunlop. Årsproduktionen av däck idag ligger på över en miljard däck. Problemet att är att det finns väldigt många däck att välja på till en vanlig personbil sommar eller vinterdäck, storlek på däck, storlek på fälg och så vidare.

För vinterdäck har det disskuteras om de ska vara dubbade eller odubbade (även kallade friktionsdäck), vad är bäst? Det finns inget enkelt svar på den frågan utan allt beror på hur och vart du kör. Dagens odubbade vinterdäck har fått ett fantastiskt prestanda. De bästa dubbdäcken i tester är alltid bättre än dubbfria men skillnaden är inte stor. Köper du ett sämre dubbat vinterdäck eller inte håller koll på dubbarna förlorar däcket snabbt sin prestanda. Bästa sättet är att läsa tester på vinterdäck för att se vilka däck som är bäst.

Kort kan man säga att kör du på mycket snö och is högre upp i Sverige eller du har en äldre bil utan antisladd system så är dubbade däck ett självklart val. Kör du däremot mycket i städer och i södra delar av Sverige, där vägen oftast är våt så är det en fördel med dubbfria däck. Olycksstatistik har inte visat någon överpresentation av någon typ av vinterdäck.

Vinterdäck måste du ha perioden 1 december till 31 mars. Du kan köra med odubbade vinterdäck på sommaren men det är inget som rekommenderas då gummiblandningen blir för mjuk samt så är vinterdäck väldigt dåliga på blöta underlag. Vilket gör däcken väldigt farligt och de kan lätt tappa greppet. Detsamma gäller sommardäck som körs på vinter. Inte bara att de är livsfarliga för dig eller dina medtrafikanter så kan försäkringen sluta gälla vid olycka.

Sommardäck skiljer stort mellan märke och märke. Vissa däck kan ha över tre gånger så stor stopp sträcka än vad klassens bästa däck har. Vilket är direkt avgörande vid kritiska situationer i trafiken. År efter år har sommardäck tester visat på att regummerade däck och billiga okända märken presterar sämst. De stora däckmärkena brukar vara klassledande och oftast är de extra kronorna väl investerade pengar för din eller din familjs säkerhet. Det enklaste sättet är att läsa sommardäck tester för att hitta de bästa däcken.

Hur vet jag vilka däck som passar min bil? Jag skulle kunna skriva en lång artikel om däck för att utröna däckdimensioner, fälgar eller bult infästningar. Det enklaste sättet för att hitta rätt däck är att besöka en större däckförsäljares hemsida och skriva in sitt registreringsnummer så hämtas automatiskt vilka däck som passar just din bil.

Vill du spara pengar bör du istället för välja billiga däck som tyvärr oftast inte lika säkra välja gröna däck med lågt rullmotstånd. Gröna däck och en sparsam körstil sparar en normal bilist cirka 1700 kr per år enligt energimyndigheten. Du får tillbaka pengarna på dina däck på tre år. Nu har det blivit ännu enklare att hitta gröna däck då alla däck måste ha en energimärkning.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Brottmålsadvokater | Thomas Martinson
5 topp anledningar till att köpa sig en begagnad bil
Bra talare och föreläsare i Sundsvall kan förändra ditt liv
Spårledning: ett viktigt hjälpmedel för tågtrafiken
Texterl i Latinamerikansk Musik