Du är inte inloggad.

Artikel

Hur man får i sig tillräckligt med D-vitamin

 

D-vitamin är en vitamin som nästan alla svenskar har brist på. Anledningen till detta är att D-vitamin främst bildas när starkt solljus träffar huden. Vi får även i oss små mängder D-vitamin genom maten, men de mängderna är långt ifrån tillräckliga. Anledningen till att vi har brist på D-vitamin i våra kroppar är för att solen endast är tillräckligt stark för att kunna producera D-vitamin under sommarhalvåret. Därför har nästan alla svenskar brist på D-vitamin under vintern.

Det finns tre lösningar på problemet.  Det ena är att regelbundet, ca en gång i månaden, åka på en charterresa till ett soligt land. Det andra är att äta ett kg margarin om dagen. Det tredje är att ta tillskott av D-vitamin. Välj själv vilket du tycker är rimligast. Även om det vore trevligt att åka på charter varje månad är det givetvis inte rimligt, varken miljömässigt, ekonomiskt eller att kunna få ihop det med jobb. Margarin borde ingen äta med tanke på dess negativa hälsoeffekter, och att äta ett kg om dagen skulle i princip inte gå utan att kräkas. Då återstår bara tillskott av D-vitamin om man vill undvika D-vitaminbrist.

Det finns många olika tillskott att välja mellan, och priserna är minst sagt varierande. Det finns märken som kostar över 10 kr om dagen, medan billiga märken kan kosta så lite som 30 öre om dagen. Dessutom är det inte säkert att de billiga märkena håller lägre kvalité än de dyrare. Healthy Origins är ett märke som är billigt, men ändå har högsta kvalité då kapslarna består av kallpressad olivolja istället för pulverkapslar. Oljekapslar förbättrar upptaget och är därför det bästa valet ur hälsosynpunkt.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Klippan yllefabrik - Kläppi
Information om tatueringar
3 tips för att bli av med ärr
Akademikliniken Pure Triple Peel
Vad är ett Bola gravidsmycke