Du är inte inloggad.

Artikel

Introduktion till CDN-tjänster

CDN är en förkortning av det engelska Content Delivery Network, ett nätverk för leverans av innehåll. Det är en mängd servrar som är utplacerade på olika ställen i ett nätverk för att öka hastigheten som innehållet levereras. När din hemsida växer och tar emot trafik från runtom i världen är CDN nödvändigt.

Varför är CDN nödvändiga?

CDN används för att avlasta den ursprungliga webbservern. Har du statiskt innehåll som bara lagras på din hemsida bromsar det ner svarstiderna. När någon går in på hemsidan skickas en förfrågan som måste bearbetas innan hemsidan dyker upp. Bearbetningen tar tid och fördröjer laddningen av sidan. Om du istället skickar en cachad sida från den geografiskt närmaste platsen förkortar det väntetiden betydligt.

Ett CDN däremot levererar bara statiskt innehåll (bilder, videoklipp, javascript, cachade sidor m.m.). Innehållet är utspritt över flera närverk och kommer att hämtas från närmaste geografiska plats och ger därför kortare laddtider.

Det är möjligt att äga sin CDN men så länge din hemsida inte får miljontals sidvisningar varje dag är det billigare att använda en CDN tjänsteleverantör.

Peer - to - peer CDN

Det finns ännu ingen svensk term för Peer - to - peer (P2P) men ett förslag är icke-hierarkiskt nät. Detta har fått mycket uppmärksamhet i media då kunder använde P2P för att dela upphovsrättskyddade filer olagligt. Trots missbruket använder CDN Peer - to - peer för att fördela stora filer utan att först spara en cachad bild i deras nätverk.

De flesta företag som erbjuder gratis CDN använder sig av P2P. Det kan hjälpa till att lätta trycket på din hemsida men kommer inte upp i lika hög kvalitet som betaltjänsterna. Anledningen är att de inte sprider ut webbsidans innehåll på flera olika ställen.

Utan CDN

Utan CDN skulle de hemsidor med mycket trafik, ex Facebook eller Google, vara omöjliga att komma åt. När många människor försöker ta sig in på samma hemsida samtidigt blir trycket för stort och det slutar med att hemsidan aldrig laddar för någon. CDN ger flera olika vägar in till samma sida och förhindrar därmed att överlasta webbsidan.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Tjäna pengar på internet
Jobba som casino affiliate
Hemelktronik
Laga din mobil - låt den bli som ny
Välj filmer och serier på nätet