Du är inte inloggad.

Artikel

Italienska designprodukter av känd formgivare

Annonsinslag för heminredningonline.nu

 

Achille Castiglioni, 1918 - 2002

 

Italienaren Achille Castiglioni föddes 1918 i Milano. Han var mycket designintresserad och blev med tiden en mycket framstående arkitekt och industridesigner.

Castiglioni deltog i andra världskriget som officer i artilleriet och var stationerad både vid den grekiska gränsen och på Sicilien. Han återvände till Milano innan de allierades invasion 1943 och tog sin examen på Politecnico di Milano år 1944.

Efter kriget samarbetade Achille med sina två bröder i en arkitekt- och designstudio som bröderna hade startat. Alla tre bröder var mycket designintresserade och experimenterade med olika, nya former och material.  Det blev mycket utställningsdesign, men de arbetade också med flera arkitektprojekt. I studion  jobbades det med design, arkitektur och stadsplanering. Alla tre bröder blev kända inom design- och arkitektområdena.

Achille undervisade även vid Arkitektfakulteten i Turin och vid det Polytekniska Universitetet i Milano.

Efter att den ene brodern lämnat företaget och den andre något senare dog, jobbade Achille vidare med design. Det var främst enkla och praktiska vardagsting i vanliga material som inspirerade Achille. Det var inga komplicerade materialkombinationer som användes, nej, det skulle vara enkelt att framställa designprylar. Achille var mycket intresserad av hur tillverkningsprocessen gick till och provade gärna nya material.

Bröderna Castiglioni började på 1950-talet att använda gamla sakers design i sina formgivningar. De designade t ex stolen Mezzadro, med plåtsitsen från en traktor som förebild. Ett annat exempel är stolen "Selle", en pall där du sitter på en cykelsadel.

Achille formgav bl a Alessis bestickserie "Dry".Han vann flera prestigefyllda designpriser.

Några kända produkter som designats av Achille är t ex bordslampan ”Lampadina”, pendellampan ”Frisbi”, bordet ”Tavolo ’95,” , klädbetjänten ”Servonotte”, pendellampan ”Fucsia”, bordet ”Leonardo”… Detta var bara några exempel. Det finns också ett flertal populära designlampor och designmöbler som Achille formgivit tillsammans med sina bröder, främst med Pier Giacomo Castiglioni.

Om du gillar inredning och italienska designklassiker är det värt att spana in Achille Castiglinis alster. De finns att köpa online i några olika välsorterade inredningsbutiker på nätet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Bryr sig tjuven om att det finns villalarm?
Fördelarna med postboxar
Funderar du på att byta tak?
Inredningsdetaljer – något för varje rum
De viktigaste husgeråden