Du är inte inloggad.

Artikel

Jacquardtyger

Ett ord som de flesta har hört men kanske inte riktigt vet vad det betyder eller kommer ifrån är odet jacquard eller jacquard tyger. Ganska förenklat så kan man säga att jacquard tyger är tyger med ett vävt mönster som syns på båda sidorna fast med omvända färger.

Uppfinnaren Joseph Marie Jacquard var egentligen boktryckare men under franska revolutionen började han att fundera på enkla sätt att väva nya tyger.  Efter uppfinngingen kom han att ägna resten av sitt liv med att försöka att fullända sin vävstol.

Tyger vävda i jacquardteknik har en distinkt fram och baksida - baksidan ser ut som ett negativ och är i många fall ganska ful medan framsidan är vacker och ofta väldigt uttrycksfull. Tyger som är vävda i jacquardteknik brukar man använda som möbeltyger i första hand men det finns exempel på jacquardvävda tapeter. Det är framför allt klassiska möbler från 1800-talet som man använder detta tyg till. 

Men jacquard är så mycket mer än bara tyger man kan jacquardvävstolen räknas nämligen till världens första dator. Man styr denna fantastiska vävstol med hålkort. Genom ett elegant hålkortsystem kunde rätt tråd lyftas för att skapa mönstret. Under lång tid var kortläsare ett högt skattat yrke inom textilindustrin. Att "läsa" hålen och visualisera mönstret för att hitta fel utan att se ett färdigt resultat kräver stor skicklighet.

I viss storskalig produktion hade man vävstolen på två våningar på en gång. På den nedre våningen fanns alla trådar och varp - här var det varmt och dammigt. Ett farligt jobb som sköttes av kvinnor och barn. Men styrningen av hålkorten sköttes på den övre våningen av män. Ett betydligt säkrare jobb men genom att skilja på arbetet kunde man lättare rädda hålkorten och kompetensen om det skulle börja att brinna.

De klassiska jacquardvävda tyger med svulstiga mönster av ankor och klättrande rosor kanske inte är så populära längre men det finns en ny marknad för dessa tyger. Genom att göra möbeltyger med jacquardteknik kan man skapa snygga randiga, rutiga och andra geometriska mönster på tyger som är väldigt tåliga. Tack vare sin täta varp och inslag kan man skapa tyger för offentliga rum som man faktiskt kan torka av för att få rena. Idag vävs tyger jacqard i helt datoriserade miljöer.

Personligen tror jag att vi snart kan se dessa tyger för privat bruk i butiker som Allstugan.se. Tyvärr så är denna teknik att väva tyg ganska dyr och idag får man titta hos exklusiva butiker som LjungbergsFactory.se för att hitta den nya tidens tyger vävda med gammal teknik.

Jacquard fortsatte genom hela sitt liv att fortsätta att utveckla sin maskin och Jacquardvävstolen är en av de uppfinningar till industrin som har sålt absolut mest. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Se över fordonsrelaterade skulder
Nu är det dags för lekställning
Tavlor, Målningar & Övrig konst
Olika byggföretag i Stockholm
This is Åre