Du är inte inloggad.

Artikel

Jeans - ett plagg med gedigen historia

 

JEANS - ETT PLAGG MED GEDIGEN HISTORIA
 
Jeansen har kallats farmarkalsonger, dongerier och cowboybyxor. Först på 1950-talet fick den nitade byxan med fem fickor sitt nuvarande namn, efter att ha gått under benämningen midjeoverall, waist overalls, i 70 år. Allt där efter intar ordet jeans en särställning i vårt västerländska klädmedvetande. Dagens kanske mest populära jeans är utan tvekan Please Jeans. Sedan finns det naturligtvis Circle of Trust också.
 
Idag är please jeans ett innerligt populärt klädesplagg runt om i världen, och har varit så i åtskilliga decennier. De finns i flera modeller och färger, men "blå jeans" identifieras särskilt med den amerikanska kulturen, speciellt vilda västern.
 
DETTA BÖR DU VETA OM JEANS
 
Ursprungligen tillverkades please jeans från många olika material, men på sjuttonhundratalet i takt med att handel, slavarbete, samt bomullsplantager ökade, tillverkades jeans istället fullständigt i bomull. Jobbare använde tyg av bomull eftersom tyget var väldigt slittåligt och det blev ej lika skyndsamt nött. Det var vanligtvis färgat med indigo, en färg som tas av växter i Amerika samt Indien, vilket gav jeanstyget en midnattsblå kulör.
 
1800-TALET - GULDRUSHEN I KALIFORNIEN
 
2 karlar kan vi idag tacka för succén, varav bara den ene förblivit välkänd för eftervärlden. Hans liv är ett praktexempel på den amerikanska drömmen som många söker. Loeb Strauss föddes 1829 i tyska Bayern som tysk jude. Tillsammans med sin mor och sina två systrar emigrerade han 1847 till New York, där hans halvbröder drev en affärsrörelse i textilbranschen. Den unge Loeb arbetade några år som gårdfarihandlare och i brödernas firma fram till 1853 då han fick sitt amerikanska medborgarskap. Samma år fattade han ett avgörande beslut. 24 år gammal ändrade han sitt förnamn till Levi och gav sig av västerut för att söka lyckan i det hägrande Kalifornien. Under de följande åren byggde han upp ett grossistföretag i den sjudande hamnstaden San Fransisco. Det stora genombrottet kom emellertid först tjugo år senare, 1873, då han började tillverka egna arbetskläder.
 
LÄDERETIKETT
 
Det kanske lättaste sättet att se vilken tillverkare ett par please jeans kommer ifrån är att kika närmare på etiketten som oftast sitter baktill ovanför en av bakfickorna. Levi's logo är två atbetshästar som drar ett par jeans mellan sig och syftet är att demonstrera hur starka ett par jeans är.
 
Under 70-talet blev jeansen allt mindre populära och det skulle ta ett bra tag innan trenden bröts. Först i slutet av 90-talet blev jeansen att räkna med igen och nu var de hett mode. Favoriterna var lågt skurna och gärna vida i benen
 
1980-TALET: DESIGNER-JEANS
 
Importrestriktioner satte emellertid stopp för ett fritt inflöde av amerikanska jeans på den svenska klädmarknaden under 1950-talet. Svenska jeansmärken, bland annat Algots, vann då i popularitet. Från 1960 och framåt övertog åter amerikanska jeansmärken som Levi’s och Lee den ledande ställningen på jeansmarknaden, med avbrott för ett kort uppsving på 1970-talet för svenska Gul & Blå.
 
Om du går in I en klädesbutik idag så ligger numera jeans från världens alla hörn travade på hög, och alla de europeiska modehusen finns representerade på en hög prisnivå. Idag är jeansen ett plagg som kan bäras vid I stort sett alla tillfällen, oavsett om det är till vardags eller till festen. Men som arbetskläder lyckades jeansen aldrig konkurrera ut vårt svenska blåställ. På nätet kan man bland annat handla i min favoritshop elsaleonie.se.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Lagerhallar för förvaring
Världens barn försvarslösa
Att Sänka Logistikkostnader Kan Starta Med Någonting så Enkelt som Staplingslådor i Plast
Kontorsstädning
Den hemska känslan av repor på bilen!