Du är inte inloggad.

Artikel

Julrosor

Till jul köps och skickas det mängder av julblommor. Amaryllis, hyacinter, jultulpaner och julstjärnor är de vanligaste sorterna. Men den vackra lilla julrosen står sig mycket bra i konkurrensen med de lite större blommorna. En vit julros på julbordet blir ett vackert inslag i juldukningen. Ett tips är att lägga några julrosor i en skål fylld med vatten. Då flyter de vita blommorna vackert omkring i skålen till allmän beundran.
 
Kort fakta om julrosen:
 
Blomman tillhör Julrossläktet, eller "Helleborus" som detta kallas för på latin. Julrosen ingår i familjen ranunkelväxter (lat. "Ranunculaceae").
 
Julrosen är en perenn växt och går att odla i trädgården. Den trivs bäst i halvskugga, gärna i kalkrik lucker jord. Det finns också hybridjulrosor (även kallade orientalishybrider), vilka bildar många småpantor och förökar sig därför lätt. 
 
En julros som placeras inomhus behöver regelbunden vattning, men vill inte stå alltför blött. Måttlig vattning är alltså att föredra. Vi har läst att många sätter sin inomhusjulros lite svalt om natten och ställer fram den i ljuset på dagen. Då verkar den trivas bäst.
 
Den julros-sort som vi ser mest av till jul är den vita julrosen, på latin "Helleborus niger". Det är den härdigaste sorten och lär ha odlats i Sverige redan på 1600-talet. Innan den fick namnet julros kallades den för nysört.
 
Det finns drygt 20 olika arter inom julrossläktet. Färgerna varierar. Vanligast till jul är den vita julrosen ("Helleborus niger" som nämndes ovan"), men det finns också gula, limegröna, rosa, aprikosfärgade, röda och purpurfärgade julrosor. Blomningsperioden för julrosen är varierar lite beroende på sort och geografisk plats, men generellt sett kan man se julrosor från tidig vinter till tidig vår. En rabatt med vintergröna växter med inslag av blommande julrosor är fantastiskt vacker. Julrosen ses ofta som vårens budbärare.
 
 
De flesta blomsterbutiker säljer stämningsfulla blomsterarrangemang med julrosor. Ett glas med en julrosdekoration, eller en julros vackert planterad i en kruka är fint.
 
Om du vill skicka en blomstrande julhälsning till nära och kära i jul kan du snabbt och enkelt beställa ett blomsterbud direkt på nätet. Du kan då i lugn och ro spana in alla fina julblommor hos de största online-blomsterförmedlarna och sedan jämföra utbud och priser. Då kommer du att finna den ultimata julgåvan för din egen speciella julhälsning. Kanske du väljer att skicka en vackert blommande julros?
 
 
Källor: wikipedia.se, blomsterlandet.se, perenner.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

70-tals Maskeradkläder
Regn och rusk
Herrarmband
Herrklockan; en personlig accessoar
Dags att förbereda sig för vintern