Du är inte inloggad.

Artikel

Kom igång med en motionscykel

Känner du för att komma igång med träningen ordentligt men har svårt att hinna ta dig till gymmet på dagarna? Så är fallet för väldigt många i dagens hektiska samhälle, men det brukar gå att hitta bra lösningar på problemet. Du kan till exempel skapa din egen träningsplats hemma och träna en stund när du får tid över. Det är ofta mer effektivt än gymträning, eftersom det är lätt att man struntar i att gå till gymmet om man kommer hem från jobbet eller skolan och är trött. Har man däremot tillgång till bra träningsredskap hemma så känns det inte lika jobbigt att riva av ett träningspass.

Om du bor trångt har du kanske inte möjlighet att avsätta ett helt rum för träningsverktyg och maskiner och det är förstås helt naturligt, men det behöver inte betyda att du inte kan träna hemma. Du behöver inte ha massor av olika maskiner för att kunna komma igång med din träning. En maskin är bättre än inga alls, och du kan till exempel satsa på en hopfällbar motionscykel. En sådan tar inte mycket plats, du kan förvara den i en klädkammare eller ett förråd när den inte används, och den ger dessutom riktigt bra träning. Du kan kombinera träning på motionscykeln med situps, plankan, armhävningar och andra övningar som inte kräver några redskap.

Vilken modell ska du satsa på

Om du nu har kommit fram till att det är en god idé att köpa en hopfällbar motionscykel så funderar du förmodligen även på vilken modell du bör välja. Det är förstås en svår fråga att besvara eftersom det beror på vilka funktioner du vill ha, hur mycket pengar du är beredd att lägga på cykeln och hur mycket förvaringsutrymme du har.

Om du väger mindre än 100 kg och söker en enkel hopfällbar motionscykel så kan du hitta en sådan för cirka 1500 kronor, kanske billigare än så om du tar dig tid att jämföra priser i olika butiker. En sådan cykel kan ha en vikt på runt 15 kg, och den kan enkelt fällas ihop när den inte används. På en cykel för priset som nämns ovan bör du även kunna få en display som visar hastighet och distans, kaloriförbrukning, hur lång tid du tränat samt eventuellt även puls. Detta är nyttiga funktioner att ha tillgång till eftersom det gör det möjligt för dig att hålla bättre koll på träningen. Känner du att du vill spara pengar och inte nödvändigtvis behöver sådana funktioner så kan du faktiskt hitta en hopfällbar motionscykel för strax under tusenlappen. Varje krona kan vara dyrbar för exempelvis en student, och då är det givetvis bättre att satsa på en billigare och enklare modell än att helt och hållet strunta i inköpet. Motion är motion oavsett om du kan hålla koll på kalorier och distans eller inte.

Skapa ett träningsprogram

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din träning behöver du strukturera upp den så att du tränar olika muskelgrupper och såväl kondition som styrka. För att se till att du täcker alla delar kan det vara klokt att skapa ett träningsprogram. Om du är väl insatt i träning och hälsa kan du naturligtvis göra detta själv, men annars kan du be någon hjälpa dig. Du kanske känner någon som är duktig på sådant, och annars kanske det kan vara värt att rådfråga en personlig tränare eller annan kunnig person, även om det innebär att du får betala en slant.

Om du har köpt en hopfällbar motionscykel så kan du låta den utgöra basen i din träning, men även med en motionscykel kan du göra olika övningar. Musik kan ofta hjälpa dig att träna på bra. Du kan kombinera högintensiva intervaller med nedvarvning och lugnare intervaller. Du kan stå upp och cykla, och även cykla med högre motstånd, varvat med sittande cykling och lägre motstånd. Så fungerar det ju även när du cyklar ute i naturen eller på landsväg. Ibland kommer det uppförsbackar där motståndet är högre, ibland går det nedåt och ibland är det slät yta.

Du behöver som sagt inte bara träna på din hopfällbara motionscykel utan du kan även kombinera denna träning med övningar som inte kräver redskap. Du kan göra ett program där du varvar cyklingen med ett antal situps i ett antal förutbestämda repetitioner, benlyft, benböj och plankan. Det finns även en lång rad andra övningar, som exempelvis armhävningar och upphopp som du kan träna utan tillgång till några redskap. Om du så småningom vill och har möjlighet så kan du köpa ett par hantlar och även träna med hjälp av dessa. Ett annat alternativ är kettlebells som är väldigt användbara till en rad olika övningar.

Låt dina muskler jobba

Det råder ingen tvekan om att både kropp och själ mår bättre av rörelse och motion. Du kan naturligtvis ta promenader och då även få frisk luft på köpet, men annan träning som den som nämns ovan är verkligen toppen om du vill förbättra ditt välmående och låta dina muskler jobba. Du kommer att upptäcka att det blir lättare att koncentrera dig på jobbet eller studierna när du börjar träna och du kommer även få en snyggare kropp med mer muskler och mindre fett. Träning har helt enkelt väldigt många fördelar och det enda redskap du behöver för att komma igång är i det här fallet en hopfällbar motionscykel som alltså även fungerar bra för trångbodda. Tack vare att de här redskapen finns i många olika prisklasser behöver du heller inte vara rädd att du ska bli ruinerad vid inköpstillfället. Du kan alltså komma undan utan att behöva betala en tusenlapp ens, även om du kan få en mer påkostad modell om du lägger några hundralappar mer än så.

Se till att få en bra början på din träning genom att köpa en hopfällbar motionscykel redan idag och vänta på att få den levererad hem inom några dagar. Du kan vara igång med årets träning redan denna vecka om du sätter fart. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Knäböj För Starka Ben
V75 och travet i Sverige mot de större travbanorna
Fotboll & dess utrustning
Ta del av travtips för större vinstchans
Intervallträna och Öka Din Fettförbränning