Du är inte inloggad.

Artikel

Kontorsstol i hemmet

 

När vi väljer vår inredning i hemmet så är färg och form kanske det viktigaste grunderna för vad vi väljer. En möbel som vi dock i första hand bör välja utifrån funktionalitet är kontorsstolen. Vi sitter ju mer och mer vid datorn i hemmet och kanske vi jobbar hemifrån eller gör andra göromål sittande i flera timmar. När man reser sig från sin kontorsstol efter flera timmars sittande skall man inte känna sig ledbruten. Detta uppnår man om med en bra kontorsstol.
Kriterierna för en bra kontorsstol är att den skall följa kroppens rörelser. Man skall kunna ändra sittställning utan krångel. Alla inställningsmöjligheter skall vara enkla att nå och vara lätta ändra. När man sitter och under längre perioder så är det viktigt att vi kan ändra sittställning ofta för att inte ensidigt belasta kroppen vilket kan leda till besvär. När man ställt in in bekväm sittställning så skall man utifrån det läget kunna röra sig för att variera sittställning utan att alltid ändra kontorsstolens reglage. En bra kontorsstol skall också vara mobil så att man kan skjuta stolen för att nå det man behöver. Fem fötter med hjul är det vanligaste på de flesta kontorsstolar och det ger en god stabilitet. 
Kan man inte vila armarna mot skrivbordet så skall det finnas armstöd för att avlasta armarna. Hängande armar under längre perioder kan ge besvär i nacke och axlar.
Reglerbart nackstöd och ryggstöd bör finnas för att få en varierande sittställning och behövlig vila.
En kontorsstol utrustad med en sk synkron-funktion innebär att rygg och sits är rörliga i förhållande till varandra så om man ändrar ställning så har man fortfarande stöd för ryggen.
När man sitter skall båda fötterna ha stöd med hela fotsulan mot golvet. Vinkeln i knäleden skall vara lite större än rätvinkligt. Detta är ett utgångsläget vid sittande.
För att undvika belastningsskador p g a genom stillasittande så är valet av kontorsstol viktigt men inte minst lika viktigt är att man byter arbetsställning genom att resa sig och arbeta i stående ställning eller ta korta pauser.
Rådet när man skall köpa en kontorsstol är som sagt att lägga alla aspekter på färg och utseende åt sidan och först välja kontorsstol utifrån dess ergonomiska förutsättningar. Det kan innebära att man får vända sig till någon leverantör som är specialiserad på kontorsmöbler. Begagnat marknaden för kontorsstolar är bra ett alternativ.  
 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vilken fastighetsmäklare i Uppsala passar dig bäst?
Flyttstädning
Skoförvaring på nätet
Fördelerna med ett metalltak
Inredningsdetaljer – något för varje rum