Du är inte inloggad.

Artikel

Lär Dig Hantera Drinkredskapen

Vill man bli duktig på att blanda drinkar måste man även bemästra drinkredskapen som man använder. Givetvis finns det många specialtillbehör som bartendern i speciella fall använder, men i grunden så är det endast ett fåtal drinkredskap som används. I denna artikel kommer vi därför titta lite närmare på de viktigaste tillbehören så att du som läser denna artikel, kan hantera dem på ett godtyckligt sätt.

Shakern

De flesta som börjat blanda drinkar och cocktails är säkerligen bekanta med vad en shaker är och vad den används till. Man kan säga att shakern är bartenderns motsvarighet till byggarens hammare, eller elektrikerns spänningsprovare. Det är alltså det viktigaste verktyget vi har och vi använder den frekvent. Det är redskapet som betecknar oss till våran bransch/hobby.

Det första som man behöver lära sig om shakern är att det finns två olika typer som är värt nämna. Den ena är den klassiska martini shakern (tredelad) och den andra är proffsens favorit, bostonshakern (tvådelad). Det finns inget rätt och fel i valet mellan dem. Man använder den man föredrar helt enkelt. Nedan följer en lättare jämförelse vad bostonshakern är bättre och sämre på jämfört med den klassiska shakern:

Bostonshaker

 • Färre delar (inga smådelar).
 • Behagligare användning för längre sessioner då den isolerar bättre med glaset.
 • Många tycker den är enklare att lossa efter skakning.
 • Enklare  rengöring.
 • Har inte en inbyggd sil som den tredelade har.
 • Något svårare att avgöra när drinken är färdigskakad.

Användning

Att använda en shaker är inte speciellt svårt. Man häller i is i shakern och sedan drinkingredienserna. Sedan är det bara att skaka tills den rostfria ytan på shakern blir kall och "immig". Ett misstag många nybörjare gör är att de snålar med isen. Is är A och O för att lyckas med en drink och man bör, oavsett hur lite ingredienser man har i, fylla upp shakern med is. Är den en long- eller shortdrink så bör man dessutom hälla i ny och fräsch is i glaset som drinken ska serveras i. Isen i shakern är nämligen brukad och ska kasseras. Det finns inget som är så sorgligt som en vattnig drink.

Snabba tips

 • Fyll upp shakern med is (helst hela vägen, men i alla fall upp till hälften).
 • Vissa ingredienser behöver mer övertygelse när de ska blandas. Skaka rejält! 
 • Bara för de flesta professionella bartenders föredrar bostonshakern så betyder det inte att den passar dig bäst.
  Testa båda och välj ut shakern du föredrar.

 

Skedar

Oavsett om du är en bartender eller på hobbynivå så kommer du behöva en helt vanlig matsked samt en tesked. Dessa kan användas istället för blandskedar om du har tillräckligt långt skaft. Men huvudfunktionen för dessa är för skiktning. Med denna teknik kan man skapa olika färglager i en drink, vilket skapar häftiga effekter.

Man kan skikta en drink på två olika sätt. Den ena är att först hälla i den tyngsta ingrediensen (ingrediensen med högst densitet) och sedan bygga på med den andra. Detta gör du genom att hålla baksidan av skeden uppåt och hälla ingredienserna så vätskan rinner på baksidan av skeden längs med glasets kant. Håll skeden så långt ner som möjligt. Detta sätt är bäst när det gäller flera lager av färger. Typ en shot/shooter.

Om du istället bara vill ha lite grenadin i botten av en longdrink så är istället enklare att bara hälla i grenadinen sist. Då dess densitet är så pass mycket högre än den färdiga longdrinken och att det är så pass mycket vätska som ska placeras ovanpå, så är detta mycket smidigare. Det görs på exakt samma sätt du kan läsa ovan.

Snabba tips

 • Kyl ner skeden innan du använder den. Skiktningen får ett bättre resultat då.
 • Häll sakta men med jämn volym.
 • Håll skeden så långt ner som möjligt.
 • Håll skeden mot glasets kant så att ingrediensen rinner försiktigt längs med kanten.

 

Blender

För sorbetliknande drinkar används en blender (mixer). Man kör frukter, alkoholhaltiga ingredienser och is så att det blir en jämn vätska som ser ut som "slush ice". Främsta tipset här lyder som följande: det går smidigare om man använder en något krossad is. Lindar man in isen i en handduk kan man enkelt slå sönder den med ett hårt föremål. Bästa sättet för att undvika smältning av isen.

Muddler

Muddlern använder vi för att stöta sönder örter och frukt direkt i drinkglaset. Påminner om en mortel, men har en räfflad tryckyta så man pressar ut saften, istället för att banka sönder örten. Många drinkar har ju även muddlade ingredienser som utsmyckning i drinken.

 

Detta var de redskap jag anser är viktigast för att lyckas med blandning av drinkar. Jag hoppas ni läsare ansett artikeln vara informativ och att ni lärt er något nytt om drinkredskap. För att kunna använda våra verktyg är väldigt viktigt när vi ska blanda drinkar efter drinkrecept.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Facket hjälper dig i arbetet
Enklaste sättet att hitta bensinmack i Stockholm
Spådom online
Ompröva Vad Du Tänker Om Standarder För Lådor: Varför Plastpallboxar är Överst På Försäljningsl
Apple hintar om en typ av flexibel skärm