Du är inte inloggad.

Artikel

Läser du godnattsaga för ditt barn?

Det är inte alla som tycker att man måste läsa godnattsaga för sitt barn varje kväll. Det här är inget tecken på utmärkt föräldraskap. Men visst kan det vara mysigt att ha en tradition av att läsa eller lyssna på en berättelse varje kväll.

Vilka böcker passar för vilka åldrar?

Barn är barn till en viss ålder. När du börjar med godnattsagor beror lite på hur pass intresserat barnet är. Det gäller att välja rätt bok. Om barnet är yngre eller har svårt att lyssna en längre stund kan det vara smart med en bok med korta kapitel.

För de minsta är det klokt att läsa samma saga om och om igen. Små barn lär sig bättre med upprepningar och har ett behov av att höra vissa detaljer och delar av berättelsen om och om igen.

Men både små och stora barn kan tycka väldigt mycket om bilder. Det är ju mysigt att höra berättelsen och ligga och titta på bilder. Därmed kan det vara fint med en lite större bilderbok som syns väl i liggande position.

Ska det vara action eller kanske mysterium?

Handlingen bör inte vara läskig eller obehaglig. Då kan det bli svårt att sova eller så leder det till mardrömmar på natten. Berättelser av Astrid Lindgren och liknande kan fungera men kanske inte de som är lite skrämmande för yngre barn.

Du kan alltid läsa recensioner online från andra föräldrar innan du väljer en bok att läsa som godnattsaga för ditt barn. Kom ihåg att det finns ljudböcker som du kan använda för att inte själv riskera att somna över boken när du försöker ta dig igenom den!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför gå med i facket?
Bli målare i Uppsala
Arbetsmiljöutbildning bidrar ofta till bättre jobbklimat
Förbättra dina kunskaper med hjälp av yrkesutbildning
SKILLNADERNA MELLAN EN INDUSTRIELL UGN OCH EN INDUSTRIUGN