Du är inte inloggad.

Artikel

Laga rutan – billigare än byte av bilglas

Möjligheten att reparera trasiga och skadade bilglas har utvecklats i snabbt takt på senare år. Ett stenskott eller en spricka i framrutan betyder inte längre per definition att du måste genomföra ett byte av bilglas. Faktum är att det många gånger med relativt enkla medel är fullt möjligt att reparera ett skadat bilglas.

 

Fixa rutan själ

Vid mindre omfattande skador är byte av bilglas i regel en onödigt dyr överloppsgärning.  I många fall är det till och med så att du själv kan laga bilglaset genom att använda särskilt avsedda limkit. De går i allmänhet att inhandla för en rimligen penning hos flertalet verkstäder, bildelsaffärer och inte sällan även på vanliga bensinstationer. Reperationskitet fungerar så, att man först drar ut all luft ur det skadade området och därmed skapar ett vakuum. Sedan sprutar man in lim eller en blandning av lim och annat genomskinligt fyllnadsmaterial. Billigt, snabbt och enkelt.

 

Fördelar med att anlita proffs

Den som är mindre händig av sig bör istället vända sig till en professionell verkstad. Har du dessutom en bra försäkring behöver det i allmänhet inte bli särskilt mycket dyrare att anlita en fackman som reparerar ditt skadade bilglas. Verkstaden kan ofta fixa till betydligt större skador än man själv klarar av med gör-det-själv-kit. Vidare har de tillgång till bättre utrustning och du får alltid garanti på jobbet. Skulle rutan spricka igen på samma ställa kan du ofta få pengarna tillbaka.

 

Vid allvarligare skador

Skulle du ha råkat ut för en allvarligare skada. Om bilglaset har en längre spricka eller om stenskottet är större än en femkrona i diameter blir du i allmänhet tvungen att genomföra ett byte av bilglas. Det behöver lyckligtvis inte heller kosta skjortan. I de flesta fall behöver du bara betala självrisken. De flesta bilglasmästare har ämnen som passar merparten av moderna bilar och kan genomföra byte av bilglas med kort varsel.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Snart jul
Tänk på avfall då du köper nytt
Vad är Specialkaffe?
5 topp anledningar till att köpa sig en begagnad bil
Storstädning