Du är inte inloggad.

Artikel

Lampor – mer än bara verktyg för ljus

Den tekniska definitionen av lampor är att de dels innehåller en ljuskälla, alltså den komponent som genererar själva ljuset, och dels en armatur, som håller själva ljuskällan och den elektronisk som behövs på plats. Lampor som är tänkta att användas utomhus och lampor som är tänkta att användas inomhus skiljer sig åt i egenskaper, och kan inte alltid utan vidare användas på det ena eller det andra sättet.

Stor betydelse för mänskligheten
Beroende på var vi placerar våra lampor ger vi dem ofta små tilläggsman, så som arbetslampan, skrivbordlampan, taklampan, fönsterlampan, bordslampan, vägglampan, golvlampan och så vidare. Att vi ”döper” våra lampor på detta sätt ger oss en liten bild av hur pass mycket de egentligen betyder för oss utan att vi tänker på det. Trots allt är vi helt beroende av lampor för att kunna leva våra liv på det sätt vi vill under stora delar av både dygnen och åren. Den stora förändring som uppkomsten av el och lampor har inneburit för mänskligheten ska nog inte underskattas. De ger oss helt nya möjligheter att när som helst på dygnet göra viktiga saker. Dels som arbete, vilket naturligtvis sällan kan ske i mörker, samtidigt som att de är helt nödvändiga för att göra många av de mest basala mänskliga handlingarna, som att gör mat, tvätta sig och så vidare. Förekomsten av lampor har alltså gjort det mänskliga livet betydligt säkrare, och dessutom så gör de det naturligtvis betydligt enklare för oss att göra meningsfulla sysslor när som helst på dygnet.

Glödlampan vanligast
Glödlampor är den vanligaste typen av lampor och omvandlar elektricitet till ljus. Ur ett tekniskt sett kan ljus sägas vara en sorts elektromagnetisk strålning med våglängd l det intervall som ögat har känslighet för, vilket mäts i nanometer (alltså miljarddels meter) och ligger på ett intervall mellan ungefär 390 och 770. Processen i glödlampan går till som så att det finns en glödtråd, vilket har funktionen av den egentliga källan till ljuset. Runt omkring denna, i själva kupan, finns en skyddande gas. Vanliga ämnen som används i glödlampan är volfram (vanligast), kol, osmium eller tantal för själva glödtråden och medan gasen är vad som brukar kallas ädelgas, och dit hör bland andra argon. Gasen skyddar på så vis att den hindrar visa ämnen att få kontakt med glödtråden som skulle orsaka brand om de gjorde det. Då skulle tråden alltså brinna upp, och lampan givetvis inte fungera.

För ett stort utbud av belysning och lampor, klicka här!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fler renovationer av kök i Stockholm
Flyttstädning
Frånluftsventil för bra drag
Badrumsrenovering Åkersberga
Badrumsrenovering Stuvsta