Du är inte inloggad.

Artikel

LED-lampor till spotlights

LED-lampor finns nu för de flesta vanliga socklar och kan många gånger ersätta vanligt glödljus och lågenergilampor av lysrörskaraktär. 

Man kan i princip direkt ersätta alla sina GU10-lampor med LEDlampor redan nu, då dessa ofta används som spotlight med ett fokuserat ljus. Här är utbudet rätt stort och det finns LED lampor för både smal och bred spridning av ljuset i varma och kallare färger.

När man ersätter en spotlightlampa för bajonettsockeln GU10 brukar de vanligaste spridningsvinklarna på ljuset ligga på mellan 25 och 30 grader. En lysdiod utan optik har en spridning på ungefär 120 grader. När man fokuserar ljuset blir det kraftigare i punkten och når också länge. Det gör också att man inte rakt av kan titta på en konverteringstabell mellan lumen och glödljuswatt för att hitta hur kraftigt lampan ska lysa. En rätt kraftig spotlight med 25 graders spridningsvinkel har kanske 160 lumen som ljusflöde och kommer då lysa riktigt fokuserat och kraftigt när det enligt en konverteringstabell bara skulle motsvara 15W glödljus som vi relaterar till något svagt. Lampor för sockeln GU10 är avsedda för 230V och vissa går att dimma.

Utomhus i trädgårdsbelysningar eller i installationer där man kombinerat takspotlights med möbelspotlights används ofta ett 12V-system och då är det vanligt att man använder GU 5.3 i taket och G4 som infällda spotlights i möbler. 

Till GU5.3 finns det också fina ersättningslampor och alla håller ett standardiserat mått. GU5.3 brukar också kallas för MR16, vilket står för att det är en metallreflektor som är 16 8-delstum bred.  Dessa lampor innehåller optik som gör att de ska få egenskaper liknande den metalliska reflektorn i originallamporna som oftast använder halogenteknik.

För G4 LED finns det också ett relativt stort utbud att välja bland. Här märks en stor skillnad mellan olika tillverkare på baksidan av diodlampan. Om elektroniken är liten och rätt platt handlar det ofta om en produkt som inte kommer hålla så länge på grund att det blir en hög värmeutveckling. Här finns det ingen optik ovanpå dioderna och man kommer då att få ett ljus som är något bredare än halogenljus med sin reflektor. Man kommer också få ett ljus som kanske inte räcker lika långt som motsvarande halogenljus. 

Det kommer också ut allt fler spotlights och downlights med inbyggda ljuskällor eftersom hållbarheten för LED-produkter är så lång. Dessa har en låg värmeutveckling och kan många gånger monteras direkt på brännbart material, till skillnad från de infällda som måste monteras i en låda.

Läs gärna mer om led på vår webbplats, pålyset.se.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Jourstäd Uppsala
Klara fördelar med att spara viktig information i digitalt arkiv
Köpa bil av bilhandlare eller privatperson?
Badrumsrenovering Ekerö
Kraften utifrån.