Du är inte inloggad.

Artikel

Lekstugor i plast eller trä?

Att välja lekstuga är inte bara ett val av storlek och modell. Det är också ett materialval. Många kanske tror att alla lekstugor tillverkas av trä, men idag finns de också i plast som ju är ett nästan underhållsfritt material.

En lekstuga står nog på önskelistan hos de flesta barnfamiljer. I alla fall om man har en trädgård som gör det möjligt att ha en egen stuga för barnens lek. Lekstugor är ju relativt små byggnader som inte tar särskilt stor plats. Idag ser vi stora studsmattor och pooler i var och varannan villaträdgård, och lekstugan tar ofta mindre plats än någon av dessa. Så har man bara en liten täppa kan man också ha en lekstuga. Väljer man en mindre lekstuga i plast kan man faktiskt också använda den inomhus om man inte har en egen trädgård.

Förr i tiden byggdes lekstugan av någon snickarkunnig i familjen, eller i bekantskapskretsen, men idag finns det ett enormt stort utbud av kompletta lekstugor att köpa. Du behöver inte kunna snickra för att ge barnen en lekstuga. Det finns lekstugor som kommer monterade och klara, men de flesta köper man i byggsats. Då får du hem lekstugan i ett platt paket och monterar själv upp den där du vill att den ska stå.  Att sätta ihop en lekstuga från byggsats är inte särskilt svårt, och det kräver inga förkunskaper. Kan du bara läsa monteringsanvisningarna och är normalhändig så sätter du enkelt ihop lekstugan. Lekstugorna finns i massor av modeller. Du kan hitta allt från den klassiska lilla stugan i trä, med veranda och snickarglädje, till fantasifulla sagostugor i plast.

Även om det kanske är barnen som får avgöra vilken lekstuga ni ska ha, finns det en del att tänka på innan ni bestämmer er.

För det första gäller det att fundera på hur lekstugan ska användas idag. Vilka lekar är populärast och hur vill just dina barn utnyttja sin nya lilla stuga? Gillar de kanske att leka kiosk, eller affär, är det bra att välja en stuga som har ett öppningsbart fönster, eller helt enkelt löpa linan ut och köpa en lekstuga som är utformad som en kiosk.  

En lekstuga, vilken modell ni än väljer, fungerar ju inte bara som lekplats utan blir förmodligen också förvaring för de leksaker som barnen har ute i trädgården. Vill du ha extra förvaring finns det lekstugor som har ett förråd.  Hur stugan ska användas avgör också vilken storlek som passar bäst. Om du inte väljer någon av de allra minsta modellerna, utan satsar på en lekstuga på tre till fyra kvadratmeter kan den stå kvar i trädgården och användas som förråd den dag barnen inte längre vill leka i stugan. För hur kul det än är med lekstugor så växer ju barnen, och en dag är de helt enkelt för stora för den lilla lekstugan. Vill du kunna använda stugan till annat då är det, som sagt, bra att välja en större modell. Är lekstugan tillräckligt stor, och har en dörr som vuxna tar sig in genom, kan den till och med bli gäststuga för vänner som vill sova över.

Dessa, lite större lekstugor, som i stort sett är en mindre kopia av en friggebod är nästan alltid tillverkade i trä. De stugor som finns i plast är i de flesta fall mindre, men ofta försedda med betydligt fler detaljer.

Det är svårt att ge ett generellt svar på om man ska välja en lekstuga i trä eller plast. Det är i första hand en fråga om hur stugan ska användas. Plast är ju ett material som inte kräver något underhåll. Det räcker med att du tvättar av stugan när den blivit smutsig.  Plast tål också väta bra vilket betyder att du inte behöver göra något för att skydda den mot regn och rusk. En lekstuga i trä behöver kanske målas om ibland, för att färglagret ska vara täckande och skyddande.

Vill du ha en traditionell lekstuga, som står ute i trädgården år efter år är nog ändå en trästuga det bästa valet.  Du bygger den på samma sätt som du bygger ihop en friggebod, och du ställer den på ett plant underlag där du ställt ut hörnstenar eller plintar för att inte träet ska stå i direkt kontakt med marken. En lekstuga av trä har alltså en permanent plats, där den står kvar.

En lekstuga av plast är ofta inte tyngre än att den går att flytta även när den är monterad. Vil du ha en mer flexibel lekstuga, som kan flyttas efter behov, och till och med kan användas inomhus, är lekstugan i plast det bästa valet.

Vart och ett av materialen har sina för- och nackdelar. Du får helt enkelt utgå från de förutsättningar och krav just ni har för att komma fram till vilket material som är det bästa för er. Fundera på var stugan ska stå, hur barnen vill leka i den och vad ni vill göra med lekstugan den dag den inte längre används av barnen.

Många av lekstugorna, framför allt de av plast, är försedda med massor av tillbehör, som gungor, rutschbanor, små trädgårdar och liknande. Dessa lekstugor blir som en hel liten lekplats för barnen och kommer garanterat att uppskattas av både de egna barnen och deras lekkamrater.

Men, det behöver inte alltid vara avancerat och påkostat för att barnen ska vilja leka. Många barn tycker nog att det är minst lika kul med en enklare lekstuga som man själv kan dekorera och inreda, kanske med hjälp av mamma och pappa. Det finns riktigt enkla lekstugor i trä, som man både kan färgsätta och inreda helt efter egen smak och egna önskemål. För många barn är själva byggandet och inredandet minst lika kul som den lek som förekommer i stugan när den är komplett och färdig. Och att kunna leka i en lekstuga som man själv varit med och skapat, och som därför har en alldeles unik och personlig stil, är förstås något alldeles extra.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Rönninge
Flyttstädning Göteborg
Jourstäd Örnsköldsvik
Vertyg som studentpresent
Anlita Bergvärme i Stockholm AB för en installation