Du är inte inloggad.

Artikel

Linfrön och omega-3 kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

 

Linfrön är en av de nyttigaste och godaste fröna man kan äta som kosttillskott idag, vilket har gjort detta frö väldigt populärt bland hälsomedvetna människor. Tack vare att dessa frön innehåller så mycket omega-3 och andra näringsämnen har de en väldigt positivt påverkan på människors hälsa. Omega-3 är en av de essentiella fetter som kroppen själv inte kan framställa, vilket innebär att vi måste få oss den via vår kost. Omega-3 är egentligen ett namn på flera olika fettsyror och i linfrön är det alfalinolensyra som utgör omega-3-fettet.
 
En av de positiva hälsoeffekter som omega-3 har är att det kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör den dels genom att sänka blodtrycket och dels genom att göra blodkärlen mer elastiska vilket förhindrar blodproppar och hjärtinfarkter. Omega-3 kan även förbättra ens humör eftersom det ökar utsöndringen av singalsubstansen serotonin vilket gör oss gladare. Därför rekommenderas vissa deprimerade människor att äta mat med mycket omega-3.
 
Förutom i linfrön kan man hitta stora mängder omega-3 i valnötter, avokado och lax. Det går självklart att få i sig omega-3 från kosttillskott i form av kapslar och tabletter också, men det finns vissa fördelar med att äta det från mat eller frön som linfrön. Linfrön hjälper kroppen att hålla en god hälsa på flera sätt. Fröna innehåller till exempel mycket kostfibrer som ser till att hålla igång matsmältningssystemet och förebygga problem med sviktande tarmfunktion.
 
Fibrerna som finns i linfrön kan även sänka GI-värdet på mat som äts tillsammans med fröna. Om man vill hålla sig blodsocker under kontroll kan det därför vara bra att använda linfrön i brödet man äter till frukost eller i salladen man äter till lunch. Recept och mer information om lika sätt att äta linfrön går att hitta på den svenska sajten Linfro.com. Där kan man också läsa om linfröolja som också är väldigt nyttigt.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hjälpmedel vid foglossning
Ligg inte direkt på golvet och träna!
Allt om elektroniska cigaretter
Kampen för lyckan
Hitta bättre sidor för dejting – Så gör du