Du är inte inloggad.

Artikel

Människans längd genom tiderna

Gör man en tidsresa genom historien kan man se att människans medellängd har ändrats mycket genom åren.

Både arv och miljö påverkar människans längd. Osteologerna (osteolog=en person som studerar ben och benvävnader och som kan dra slutsatser av insamlade uppgifter) har studerat arkeologiska skelettfynd från olika historiska perioder och har med hjälp av dessa studier kunnat se hur kroppsutvecklingen skett från förhistorisk tid fram till nutid. Mycket intressant!

Många forskare anser att Homo habilis var den första arten i släktet Homo och räknas som den förhistoriska människoarten. Homo habilis levde för ca 2,5 till 1, 9 miljoner år sedan. De lär ha haft en kroppslängd på ca 120 – 150 cm.

Efter Homo habilis kom Homo erectus som levde fram till ca 300 000 år sedan. De var längre än sina föregångare och mätte förmodligen mellan 150 – 180 cm. Hur fördelningen mellan kvinnor och män såg ut vet vi inte, men det finns säkert forskning om det också.

Perioden mellan år 10.000 f.Kr. – 4.000 f.Kr. lär kvinnor haft en medellängd på 156 cm och män 160 cm. För 40.000 – 10.000 år sedan hade Europas kvinnor en medellängd på 158 – 164 cm medan männen mätte mellan 160 – 189 cm i snitt.

Under medeltiden var medellängden för kvinnor mellan 159 – 162 cm och för män mellan 170 – 172 cm (medeltiden varade från slutet av 400-talet till 1400-talen, mellan antiken och renässansen.)

Under 1800-talet minskade människans medellängd något, för att sedan öka kraftigt under 1900-talet. Och idag, på 2000-talet, är det inte helt ovanligt att se killar på över 2 m och tjejer som mäter över 1,90 m i strumplästen. Medellängden är betydligt mindre än så, det vet vi, men antalet långa personer har ökat kraftigt i antal på senare år. Åtminstone får vi den uppfattningen när vi är ute på stan här i Sverige, men naturligtvis varierar olika medellängder mycket i olika delar världen.

Var det värre att vara extra lång för längesedan än vad det är idag? Det tror vi i alla fall. Storleksutbudet på kläder och skor var säkert mycket begränsat och den som inte hade kroppsmått enligt ”standardmallen” fick säkert bege sig till en specialskräddare. Och hur många hade råd med det?? Utbudet av kläder och skor i olika storlekar har vuxit enormt sedan e-handeln startade. Det finns också specialbutiker ute på stan, men det finns ofta mycket mer att välja mellan i onlinebutikerna. Den som är extra lång och/eller har lite större fötter än ”medelmänniskan” är ofta hänvisade till näthandeln. Samma ”problem”, fast det motsatta, har korta och storvuxna människor.

På den här sidan finns en sammanställning över webbutiker som säljer kläder och skor i alla möjliga storlekar. För dig som är lång, kort, storvuxen, smal, storfotad, småfotad, bredfotad....!

Behöver du skor i stora storlekar kan du kika in här!

 

Källor: Wikipedia


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Äntligen dags för vårjacka igen
Can we get online loan with few minute
Bertil Vallien
Hattar
Snyggaste studentklänningen?