Du är inte inloggad.

Artikel

Minister vill tvinga rökförbud i bilar

 

Barn som färdas i bil med en aktiv rökare, röker effektivt själva, varnar en Wanganuins läkare.

Och biträdande hälsominister Tariana Turia avslöjade förra veckan ett förbud mot rökning i bilar med barn är under övervägande.

Traditionen har varit olaglig i Queensland i nästan två år. Förare i staten får böter på AUS $ 200 om de fångas rökande med barn under 16 år i sina fordon.

Varje vecka utsätts 143.200 personer för passiv rökning i bilar, enligt 2009:s Tobaksbrusundersökning i Nya Zeeland.

Dessutom är minst 127.700 barn under 14 utsatta för passiv rökning i hemmet.

Dr John McMenamin av Wicksteed Medical Centre, sade att barn som utsätts för rök var mer benägna att ha öroninflammationer, hosta och förkylning.

"Under en längre tid kan [de] uppleva lungskador och risker för cancer.

"Det är lätt att förbise det faktum att barn i en bil med en rökare också röker själva", sade han.

Dr McMenamin sa att cirka 300 personer dog av passiv rökning varje år.

"Vi inser att alltmer lungsjukdomar och cancersjukdomar som har diagnostiserats hos icke-rökare som exponerats för rökning som barn.

"Vi inkluderar nu passiv rökning som en del av våra regelbundna hälsokontroller för både vuxna och barn, och inkluderar individens historia när man utvärderar en patients framtida hälsorisker."

Fru Turia sade att det föreslagna förbudet handlade om "att se till att våra tamariki(barn) inte utsätts för passiv rökning".

"Det är en politik som vi har sett genomförts i Queensland, Australien, och jag har bett mina tjänstemän att undersöka detta och hur det kan fungera här i Nya Zeeland."

En parlamentarisk beräkning bör höja priset på cigaretter till mer än $ 20 per förpackning under de kommande fyra åren antogs tidigare i veckan.

Lagstiftningen kommer att öka tobakskatten med 10 procent per år från 2013 till 2016.

Skattehöjningarna är en del av en rad åtgärder för att göra Nya Zeeland rökfritt år 2025.

I juli var tobaksmarknadsföring i butiker förbjudna och förslag om vanliga förpackningar med tobaksvaror prövas för närvarande av regeringen.

Plunket säger att all typ av exponering av rök är skadligt för barn.

"Passiv rökning gör barn sjuka. Det slätar dem små borstarna som sveper och rengör deras luftvägar," sa kliniska rådgivaren Allison Jamieson. "Eftersom barn andas snabbare än vuxna och har mindre kroppar, tar de in en högre dos av rök än vuxna.

"I slutna utrymmen, t.ex. bilar, är de oförmögna att röra sig bort från rök och fångas med gifter."

Michael Coulhoun, handlingsprogram för rökning och hälsa sa att små barn var mest utsatta för de skadliga effekterna av rökning.

"Till skillnad från restauranger och barer som hade en hög grad av rökning som nu har korrigerats, finns det fortfarande en effekt i bilar. Vi tror att det kommer att minska skador av rökning och... tyngdpunkten bör ligga på små barn, oavsett om det är passagerare under en viss ålder - absolut under 16 år"

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

How to search the video production agencies
Information om örtte
Tantekniska produkter Stockholm
Klippan yllefabrik - Kläppi
Medicin online tack vare EU