Du är inte inloggad.

Artikel

Mors Dag

Visst förtjänar alla duktiga mödrar en egen dag, då de får känna sig extra uppskattade. Fast egentligen kan man tycka att alla (mödrar, fäder, barn, djur...) får uppmärksamhet när de förtjänar det, oavsett vilken dag på året det är!
 
Seden att fira mamma lite extra på en speciell dag startades i USA i början av 1900-talet av en kvinna vid namn Anna Jarvis. Hon introducerade Mors Dag för att hedra sin egen mors minne. Sedan spred sig seden vidare ut i världen. 1919 var året då mors dag började firas i Sverige. Firandet initierades av Cecilia Ulrika Laura Lovisa Bååth-Holmberg, som var en svensk föfattare.
 
Idag firas Mors Dag världen över. I Sverige inträffar Mors Dag alltid den sista söndagen i maj.  Det finns en del länder som firar Mors Dag på samma datum som vi, medan andra länder uppmärksammar sina mödrar på andra datum. 
(fakta inhämtad från Wikipedia)
 
Det är många som flaggar för Mor på mors dag, men dagen är ingen allmän flaggdag i Sverige. 
 
Naturligtvis har Mors Dag fått en stor komersiell betydelse, precis som Fars Dag. De flesta presentbutiker lägger ner mycket kraft på att marknadsföra sitt utbud inför Mors Dag.  Många restauranger och caféer drar också nytta av denna dag och gör reklam för morsdagsmiddagar och morsdagsfika. 
 
Populära presenter på mors dag är choklad, smycken och framför allt BLOMMOR. Extra kul är det förstås om blommorna kan överlämnas personligen, men om detta är omöjligt går det fint att skicka ett blomsterbud. De flesta blombutiker har öppet på självaste Mors Dag, och de brukar leverera blomsterbud på den aktuella morsdags-söndagen. Det är enkelt att beställa blombud direkt på nätet hos en blomsterförmedlare.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Valentin, vem var det?
Armband som studentpresent
Köpa högsta kvalitet koftor på nätet
Borbas: ett företag med bodar efter dina önskemål
Whiteboardtavlor – ett måste för kontoret