Du är inte inloggad.

Artikel

När du vill växla upp kompetensen på sjön, ta en kustskepparintyg kurs

Är du båtägare och har några års erfarenhet av båtliv? Då börjar det kanske rycka lite i sjöbjörnstarmen att bli lite duktigare och skaffa lite större båt? De som har förarintyget klart brukar ofta vilja bygga på med nästa nivå för att få rätt att köra båtar som överstiger 12 x 4 meter. Sjösäkerhet och navigation kommer att dominera på schemat när du tar en kustskepparintyg kurs.

Det är kul och inspirerande att utmana sig själv och höja kompetensen inom det man är intresserad av. På den här nivån blir det en hel del instudering och teori, men mot slutet av utbildningen blir det såklart även en del praktiska moment. Du kommer bland annat att lära dig mörkernavigering och vässa och repetera sjövägsregler.

Lärarna har olika bakgrund från yrkeslivet, men alla delar ett glödande engagemang för båtlivet. Tanken är att det ska vara kul men också effektivt att ta till sig nya kunskaper. Känn att du kan fråga om allt, såväl teknik, praktik som miljöfrågor som är kopplade till båtar och sjöliv. Sverige har goda förutsättningar för båtliv. Mellan Haparanda i norr Svinesund i väster ligger en kust på 2 700 km. Vi har också som du vet några av världens största skärgårdar, här finns över 60 000 öar. Drygt åtta procent av landets yta täcks av sjöar och vattendrag.

Att gå en navigationskurs i Stockholm kan vara en lämplig bakgrund även om du vill utomlands! Dock existerar inga generella krav för licenser och certifieringar inom Europa, men flera länder kräver en utbildning som ger ett intyg du kan visa upp. I Sverige är det NFB, nämnden för båtlivsutbildning, som är auktoriserade för att examinera vid prov. Det kostar 450 kronor att ta testet och det krävs att du genomför det för att få ut ditt kustskepparintyg.

Skulle du ta dig till Viareggio i Italien på nästa resa kan du beundra de skepp som byggs där. Det här är platsen där de dyraste superjakterna eller yachts byggs. Här är man specialiserad på det som miljonärerna gillar, fartyg med en medellängd på 24 meter och där det dyraste på senare år gick för 155 miljoner Euro! Andra platser där du kan spana på sköna skepp är förstås Nice och Cannes på franska Rivieran, samt Malaga och Marbella i södra Spanien.

Men Sverige är ett land där det är tätt mellan fritidsbåtarna. Det går cirka 13 vuxna personer per båt. Det är bara Norge, Finland och Kanada som spelar i samma liga med 7, 7 respektive 8 personer/fritidsbåt. Som jämförelse är det 124 i Frankrike och 236 vuxna per båt i Spanien.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Låt företaget växa in på nya marknader?—?expandera via språket
Vad du behöver veta om TrackR Bravo
Vilket mobilabonnemang ska du välja?
Hydroscand
Fördelar med fackförbund