Du är inte inloggad.

Artikel

Nikotin – beroendeframkallande ämne

Nikotin är ett beroendeframkallande ämne som naturligt finns i växter. Växterna använder nikotinet som skydd mot insekter i naturen och kan därmed överleva.

Nikotin kan du ta upp på många olika sätt, och du kan få det på många olika vis. Det finns cigaretter och plåster där man tar upp nikotin. Men du har det också kommit ett annat sätt att uppta detta nikotin. Den nya El-cigaretten är den nya metoden för att få nikotin på, inte hälsofarligt som med cigaretterna med tobak. Tobakscigaretter innehåller många olika giftämnen som man undviker med den elektroniska cigaretten.

El-cigaretter består av ett batteri samt ett filter som innehåller detta nikotin. Som sagt finns det nikotin man är beroende av, men det inte är ju inte hälsosamt för en. Därför är det möjligt att ändra doseringen i cigaretten.

Nikotin går in och påverkar en person mycket snabbt, det tar upp till 10 sekunder för nikotinet att gå in och påverka hjärnan när det andas in ned i lungorna. Detta är grunden till att man blir så beroende av det.

Nikotinet går in och stimulerar hjärnan, och pulsen och blodtrycket stiger efter intag. Kroppen vänder sig till att behöva detta ämne och därför är det otroligt svårt att få folk till att sluta med att röka igen. De får helt enkelt abstinens av att inte få något nikotin, och kallat en ”cold turkey”.

 

Men det finns inte heller alla som klarar sig utan det länge nog innan de behöver nikotinet, och därför använder folk antingen plåster eller E-cigaretter för att kunna få nikotin utan dessa giftämnen som en cigarett innehåller.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Råd och tips för din träning
Iphone som träningsredskap för löpare
Träna med rätt tempo och optimera dina resultat.
Problem efter ögonlaser
CBD OLJA I SVERIGE ÄR LAGLIGT