Du är inte inloggad.

Artikel

Om Babyvakter

 

Babyvakter är barnartiklar som det råder delade meningar om. En del föräldrar hävdar att  babyvakter är helt onödiga elektroniska prylar som varken gör nytta för barnet eller den vuxne - för inte kan man lita på en elektronisk babyvakt när det handlar om något så viktigt som ens barn. Eller?
 
När jag fick mitt första barn tyckte jag att vi helt saknade ett behov av en elektroniskt babyvakt. Vi bodde i en liten lägenhet på tre rum och kök, var sällan på resa och hade alltid full koll på dottern ändå tyckte vi. När barn nummer två föddes hade vi flyttat från vår trea till ett stort radhus med fem sovrum och tomt. Snabbt upptäckte vi att lilla dottern alltid sov bäst i sin barnvagn och därför var det självklart att sovstunderna på dagen skulle ske utomhus i barnvagnen. Våra grannar, som hade ett barn i samma ålder som hade upptäckt samma sak - barnet sov bäst i vagnen ute på baksidan. 
 
Som flerbarnsförälder som är hemma med yngsta barnet på heltid gäller det att ta tillvara på de stunder som barnet sover. Därför vill man kanske inte sitta bredvid vagnen och passa barnet hela den tid som hen sover - man kanske vill tömma diskmaskinen, förbereda middagen eller själv ta en liten paus och vila i soffan. Då kommer en babyvakt väl till pass, fick jag veta av grannen som precis hade köpt en. Tack vare en babyenhet i vagnen och en föräldraenhet på köksbordet kunde vi ta en avslappnade fika i köket medan hennes barn sov i sin barnvagn strax utanför. Visst måste man ändå ha koll och titta till barnet ofta, men man behöver inte sitta så nära barnvagnen att man riskerar att störa barnet när man pratar. Snart hade även vår familj en elektronisk babyvakt.
 
Babyenheten av trådlösa babyvakter är röstaktiverad. Det innebär att babyvakten börjar sända så fort babyn eller något i dess närhet låter tillräckligt högt för att enheten ska aktiveras. Känsligheten är vanligtvis ställbar - kanske vill du inte att den ska larma när en bil kör förbi eller barn leker en bit bort - utan endast när ditt barn vaknar eller något i närheten låter. Man kan också ställa in sina babyvakter på olika kanaler för att undvika risken att få in andras babyvakter i sin föräldraenhet. En sak som skiljer mellan billiga och dyra babyvakter är till exempel vilken typ av batteri som används, om laddningsbara batterier ingår, hur lång räckvidd babyvakten påstås ha och hur många kanaler/frekvenser man kan ställa in. Räckvidden ska alltid tas med en nypa salt då den ofta är mätt i öppna landskap - antal och typ av väggar emellan spelar mycket stor roll för räckvidden och därför anges denna alltid i upp till x antal meter.
 
Det finns ett stort sortiment av babyvakter som man kan köpa i barnartikel-affärer både på stan och online. En butik som säljer babyvakter är Barnresebutiken.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Billiga makro-tillbehör för systemkameran
Jane Virgin säsongfinalen Recap: Bröllop av Jane Gloriana Villanueva
Köket är hemmets hjärta
Världens längsta man genom tiderna
Mobilskal till ett bra pris hos Mobilskalexperten.se