Du är inte inloggad.

Artikel

Om begonior

 

Begonian tillhör begoniasläktet (Begonia) i familjen begoniaväxter. Det finns över 150 rena arter av begonia samt över 1000 hybridvarianter. Begoniasläktet har fått sitt namn efter den franske botanikmecenaten Michel Bégon.

 

Begonian är en populär växt och det brukar gå att få tag i den under hela året. Det finns nämligen alla varianter; sommarblommande samt vår-, vinter- och höstblommande begonior. Blommorna kan vara både storblommiga och småblommiga. Populära färger på blommorna; röda, rosa, vita, gula eller orange blommor.

 

Några vanliga begonia-sorter:

 

Knölbegonia (lat. begonia tuberhybrida)

 

En populär vår- och försommarblomma. Knölbegonior finns både med upprättväxande och med hängande blommor. När blomningen är över kan knölen kan sparas för att drivas fram under början av året (februari brukar vara en bra månad för sådant).

 

Höstbegonia (lat. begonia elatior hybrida)

 

Höstbegonian är den mest populära sorten. Den brukar faktiskt finnas tillgänglig under hela året, inte bara på hösten. Detta beror på skicklig odlingsteknik.  Höstbegonian placeras med fördel ljust och om växten vattnas regelbundet kan den blomma under flera månader. Det är dock svårt att få en höstbegonia att blomma om eller att föröka den.

 

Julbegonia (lat.begonia lorraine hybrida)

 

En vacker blomma som finns tillgänglig under julen. Julbegonian är mycket rikblommig. Den har fått sitt namn (”lorraine”) efter en fransk trädgårdsmästares hemort, Lorraine. Där korsades de första julbegoniorna fram.

 

Buskbegonia (lat. begonia credneri)

 

En populär sort som är lätt att föröka med hjälp av sticklingar. Blomningen håller på under hela den ljusa årstiden. Buskbegonians blad är gröna på ovansidan och lite rödaktiga på undersidan.

 

Näckrosbegonia (begonia erythrophýlla)

 

En fantastiskt vacker sort med runda blad och små rosa blommor som sitter på ca 20 cm höga blomställningar. Kräver lite mer omsorg och är en väldigt populär sort bland begonia-fantaster.

 

Begonior är vanliga ute i blomsterhandeln. Hos vissa blomsterförmedlare på nätet kan du beställa begonior som blomsterbud. En kruka med en söt blommande begonia istället för en blombukett kan vara ett alternativ när du blommograferar till en vän!

 

Källor: Wikipedia, boken Krukväxter av Runo Löwenmo (ICA bokförlag)


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Min LED lampa låter illa, vad är fel?
Hur hittar du hyreslägenhet?
RUT- och ROT-avdrag på svenska
Varför värmepump?
Kreativa heminredningstips