Du är inte inloggad.

Artikel

Om du skall börja träna på gym

När man börjar på gym och man är en ”färsking” i sammanhanget, är det rätt vanligt att man inte vill visa att man är nybörjare. Många börjar köra med tunga vikter på maskiner eller med lösa vikter som om man hade samma grundstyrka som vilken reguljär gymmare som helst. Riskerna med detta är att man snabbt skadar sig och därmed tvingas vara borta ännu längre från gymträningen. Det klokaste att tänka är att du är på gymmet för att i första hand tävla med dig själv, inte för att imponera på omgivningen. Känn dig inte främmande för att i stället be gympersonal eller personer i din närhet om hjälp. På gym i Göteborg, Stockholm, Malmö och Sveriges övriga städer finns det kunnig och hjälpsam personal som ser till att du får precis den hjälp du behöver för att komma igång.

Gå inte ut för hårt

Det första du gör på gymmet är alltid att eliminera risker för att tappa både motivation samt att åka på eventuella skador eller förslitningar. Det gör du enklast genom att börja i ett lugnt tempo, undvik till varje pris att gå ut för hårt då detta snabbt kan slå tillbaka på dig. Ha tålamod med att resultaten kommer på lite sikt. Din gymträning skall vara något du skall älska att gå till. Trappa därför upp tempo steg för steg, gör inte allt på en och samma gång.

Sätt upp mål och gör ett schema

Mål för din träning är A och O för att du skall nå framgångsrika resultat. På samma sätt som du kanske planerar din vardag, måste du minutiöst lägga upp dina träningsrutiner och slutmål. Det är klokt att börja smått med mindre delmål så att ångesten inte staplas om du inte svarar upp mot tuffare mål. Det är lättare att du känner dig glad och belönad om du till en början klarar ett delmål, sedan går du vidare och höjer ribban stegvis.

Sätt gärna upp ett schema såsom du gör med en dagskalender. I kalendern anger du vilket träningsprogram och vilka övningar du bör utföra under varje träningspass. Var detaljerad och ange antal repetitioner och ”sets” som du skall klara av. Börja med några färre pass per vecka initialt och sträva mot att kanske komma upp i 3-4 pass per vecka.

Personlig tränare

Har du inte en kompis att träna med och behöver en extra kick när det gäller motivation samt att komma in i träningsrutiner är en så kallad personlig tränare (PT) ett klokt val. Det behöver rimligtvis inte kosta skjortan, initialt kan du få en PT till rabatterade timpriser. En PT har mycket att tillföra när det gäller att anpassa just ditt behov av träning givet dina fysiska förutsättningar. Dessutom kommer du få en extra ”boost” när det gäller motivation och träningsmoral. 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Läderarmband för herrar och dålig lukt
Laserhårborttagning hemma
Banta snabbt & gå ner i vikt
Klåda i hårbotten – kan vara många orsaker
Bestämmer vi vad vi äter