Du är inte inloggad.

Artikel

Påskris och påskpynt

Inlägget nedan gör reklam för sajten skickablommormedbud.se. En sajt med samlad information om blomsterförmedlingar och presentbutiker på nätet. Målsidorna innehåller reklamlänkar.
 

 

Varför pyntar vi till påsk?
 

 

Påsken är en högtid med glada färger och pigga påskdekorationer. Har du funderat över varför vi dekorerar våra hem med pyntade ris till påsk?

Lite kortfattad information om påskrisets historia, hämtad från Wikipedia:
 

Redan på 1600-talet användes s k fastlagsris. Familjer fick utstå piskslag från husfadern med detta ris på fettisdagen eller på långfredagen. Varför då? En symbol för Jesu lidande sägs det. Kunde man kanske bli en bättre människa genom att bli risad?
 

Traditionen som beskrivs ovan låter inte speciellt rolig eller mänsklig. Tvärtom, den låter riktigt grym.  Något bättre blev det på 1700-talet. Då fick barnen lekfullt piska sina föräldrar på morgonen (oklart vilken morgon, kanske på långfredagen?). Även de s k sjusovarna utsattes (läs om uppkomsten till begreppet sjusovare på Wikipedia här). Till den här leken använde man sig ofta av björkris, men andra risslag förekom också. Än idag finns denna lite udda lek kvar i t ex Tjeckien och Lettland. Vi gissar att många barn finner leken väldigt rolig! Hoppas att de inte använder alla sina krafter bara, utan verkligen ser det hela som en lek...
 

Här i Sverige blommade traditionen med att pynta påskris upp under 1930-talet. Fast fastlagsris har förekommit lite här och där ända sedan 1800-talet. Påskfjädrar lanserades i mitten av 1800-talet, men användes inte i några större mängder förrän på 1930-talet. Påskris färdigpyntade med godisdekorationer såldes i t ex Stockholm redan under senare halvan av 1800-talet. Tyvärr var det inte alla som hade råd med sådan lyx dock. Men nog har påsken länge haft ett stort fokus på GODIS! Nuförtiden brukar inte ett påskris dekoreras med godis, men det finns förstås undantag. Det är som bekant bara fantasin som sätter gränser. Påskgodis brukar i allmänhet hamna i ett stort påskägg av papper eller plåt. En påskgåva så god som någon!
 

Påskpynt i form av ägg, kycklingar, påskkärringar, höns, påsktuppar och påskharar dominerar i havet av påskprylar ute i handeln. Du kan också använda dig av urblåsta hönsägg som du eller någon i din närhet målar i glada färger. De är fina att hänga upp i påskriset. Påskfjädrar från djur används inte mycket idag av djurrättsliga skäl. Det finns dock fjädrar som framställs på syntetisk väg. 
 

Idag kan du köpa påskris lite varsomhelst; på torget i sta’n, hos blomsterhandlaren, i varuhuset eller i den lokala livsmedelsaffären. Har du trädgård med äppleträd eller andra fruktträd kan du använda grenar som fallit ner efter vårklippningen till påskris. Påsken är ett utmärkt tillfälle att inreda hemmet med påskris, påskpynt och färgglada, dekorerade påskägg i färger som utstrålar energi och glädje. Sådant behövs som motpol till den ibland lite grå vardagen.
 

Varför inte sprida lite extra påskglädje till dina nära och kära? Överraska dem med en påskgåva: skicka lite pigga påskprylar eller ett godisfyllt påskägg i present! Din påskhälsning kommer garanterat att uppskattas! Välj och vraka bland mängder av roliga och färgglada påsksaker hos presentbutikerna på nätet.
 

Källa: Wikipedia

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hattar
Köpa grejer till bebis och barn
Snygga gummistövlar
Synd om bilen
Underkläder och trosor