Du är inte inloggad.

Artikel

Räddningsväst för ökad båtsäkerhet

Säkerhetsutrustning ska finnas på alla båtar – stora som små, motorbåt som segelbåt. Det spelar ingen roll. Det är jätteviktigt att alla på båten bär flytväst ute till havs – vuxna, barn, baby och till och med hundar. Detta för allas säkerhet då det när som helst kan ske oförutsedda händelser på havet. Det är även ett måste att det finns räddningsvästar, livlinor och livbojar nära till hands för att hjälpa den nödställda upp hur vattnet om olyckan skulle vara framme. Räddningsvästar kan vara uppblåsbara och tar på så sätt mindre plats när de inte ska användas och det är viktigt att livlinan kan fästas i räddningsvästen. Har du en stor båt med plats för en räddningsflotte kan även detta vara ett alternativ att överväga då de skyddar de nödställda från till exempel kyla om den egna båten skulle sjunka.

En brand kan lika gärna ske ute till havs som hemma i huset eller lägenheten. Finns det då ingen brandsläckare ombord är branden verkligen ett hot för säkerheten ombord på båten. Därför är även brandsläckningsutrustning ett måste ombord på båten. Denna utrustning ska bestå av brandsläckare och brandfilt och det finns även automatisk brandsläckning för båtar som kan vara värd att införskaffa.  

Utöver säkerhetsutrustningen är det även viktigt att alla på båten sköter sig och följer de lagar som gäller ute till havs. Det är viktigt att alla sitter ner i båten, att ingen alkohol är medhavd och att hastigheten hålls. Skulle en olycka ske och någon person ombord faller i vattnet är det viktigt att personen stannar vid båten. Har personen hamnat långt ifrån båten och tappat sikte ska denne vifta långsamt med armarna över huvudet för att signalera att man behöver hjälp. I ett sådant här nödläge kan nödbelysning och nödraketer vara användbara för att hitta den nödställda personen.   


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vad är pastörisering?
Halsband som examenspresent
Neontrenden ger ett bländande mode!
Därför firar vi Alla Hjärtans Dag
Göksäter: En Destination för Shopping och Naturupplevelser på Orust