Du är inte inloggad.

Artikel

Säkrare arbete på hög höjd

Det finns många olika arbeten i Sverige som inte utförs på markplan. När det sker ett arbete på hög höjd är det viktigt att det finns lämplig utrustning som skyddar vid fall. Ofta innebär ett arbete på hög höjd diverse akrobatiska övningar och därför är det viktigt att de som arbetar både har kunskap och säkerhetsutrustning. Det händer väldigt ofta att de bara har ett rep och sele som redskap då de ibland hänger flera hundra meter upp, så det gäller att inte drabbas av panik. Att arbeta med rep kräver en viss teknik och idag finns det bara ett svensk företag med fullmakt från internationellt håll - Rope Access heter det företaget. För att arbetet ska bli säkrare finns det många viktiga saker att ta hänsyn till.

 

Utbildning
Precis som med många andra yrken är det viktigt att de som utför arbetena har kunskap. Utbildning innebär ökad kunskap vilket i sin tur leder till färre arbetsplatsolyckor. Under utbildningen går man igenom hur utrustningen fungerar i detalj. Det ges även möjlighet att prova på fysiskt hur man bör agera i olika situationer som kan komma att uppstå i arbetslivet. Utbildning och arbete på hög höjd sker vanligtvis inom industrin men det är även vanligt på oljeriggar. Alla är nybörjare någon gång och det kan betyda väldigt mycket att ha provat på hur det kan vara innan det verkliga arbetet startar.

 

Utrustning
Förutom en utbildning är det även viktigt att ha en utrustning som följer marknadens praxis på säkerhetsanordningar. Det finns flera olika fabrikat som säljer olika rep och selar, många passar till olika ändamål. Därför kan det vara en god idé att vända sig till ett opartiskt företag utan vinstintresse för att få råd om den bästa säkerheten till just det kommande arbetet.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Distansutbildningar kan ge dig betydande fördelar på arbetsplatsen
SEO Viktigt!
Arbete efter yrkeshögskola
Få bra tips inför det kommande högskoleprovet – här är tipsen
Plugga körkortsteori online