Du är inte inloggad.

Artikel

Sevärdheter i Berlin

Tysklands huvudstad Berlin har en lång och brokig historia inte minst under den moderna tiden då staden var delad mellan öst och väst fram till 1990. Berlin blev åter Tysklands huvudstad under 1991 och det är landets folkrikaste stad med över 3.5 miljoner invånare och staden är även landets största till ytan.

Trots att staden fick utstå tunga bombningar under andra världskriget har flera av de äldre byggnadsverken klarat sig bra, eller restaurerats till sitt ursprung. Tack vare sin rika historia och skonandet under kriget finns det än idag gott om sevärdheter i Berlin. Många av dessa sevärdheter ligger centralt i staden och det är enkelt att förflytta sig mellan dem till fots.

Bland de mest berömda sevärdheterna finns den berömda gatan Unter den Linden vars namn kommer från lindarna som står på rad längs gatan. Gatan är ofta full av turister och den kantas av caféer, restauranger samt exklusiva butiker. Längs gatan ligger ett antal ambassader, kända byggnader och statyn över Fredrik den store. Unter den Linden börjar vid Sclossplatz och leder ner till Berlins kanske mest kända sevärdhet, Brandenburger Tor, som är en stadsport som utgör stadens viktigaste symbol. Brandenburger Tor är en triumfbåge och den enda återstående av de stadsportar som ledde in till Berlin. Den färdigställdes år 1795 och är 65 meter lång och 26 meter hög och består av tolv kolonner med ett fyrspann på toppen. Brandenburger Tor har haft en stor roll i Berlins historia då till exempel Napoleon lade beslag på fyrspannet efter att ha intagit staden, när hans trupper senare besegrades återfördes fyrspannet. Under Tredje riket använde nazisterna porten som symbol för makt och när berlinmuren föll 1989 blev stadsporten symbol för fred och enande. Därefter har flera berömda tal hållits vid porten inte minst av flera amerikanska presidenter.

Det finns flera kända kyrkor i Berlin och en heter Französischer Dom som härstammar tillbaks till tidigt 1700-tal. Kyrkan uppfördes åt hugenotterna som fördrivits från Frankrike och har ett imponerande innandöme med en orgel från 1754. En annan berömd kyrka är snarare ett kyrkomonument som heter Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche och är ett av Berlins mest kända landmärke. Under andra världskriget förstördes kyrkan av de allierades bomber och dess skadade tak har blivit en av Berlins mest kända symboler.

I Berlin finns flera kända torg, till exempel Pariser Platz som ligger vid Brandenburger Tor och Alexanderplatz som är ett livligt torg vid det berömda TV-tornet Fernsehturm. Vidare är kanske Potsdamer Platz det mest berömda torget som utgör en viktig shoppingplats och knutpunkt i staden och torget omges av bland annat kontorsbyggnader, konserthus, IMAX-teater och biografer.

I stadsdelen Museuminsel ligger hela fem stycken museum som anses tillhöra de mest betydelsefulla i hela världen. Dessa museum innehåller massor med historiska detaljer och det kanske mest kända av dem är Pergamonmuseet som innehåller en av världens mest berömda samlingar av antika föremål med sina mest kända objekt i form av Pergamonaltaret, torgporten från Miletos och den blå Ishtarporten från Babylon.

En klassisk och historisk sevärdhet är Checkpoint Charlie, kanske den mest kända gränsövergången mellan Öst- och Västberlin under det kalla kriget. Övergången användes från 1945 ända fram till återföreningen 1990 och här har det skett en hel del dramatiska händelser genom åren i form av bland annat flyktförsök från öst samt ett dödläge mellan ryska och amerikanska stridsvagnar år 1961.

Ytterligare kända sevärdheter i staden är Rotes Rathaus (Röda rådhuset) som är ett imponerande byggnadsverk som sträcker sig över ett helt kvarter. Berliner Fernsehturm som är ett radio- och TV-torn som är 365 meter högt med utsiktsplattform och ett roterande café. Den stora stadsparken Tiergarten är ett rejält grönområde som bland annat innehåller en sjö, ett zoo och riksdagshuset Reichstag.

Berlin har även dokumenterat den judiska befolkningens historia vilket visas framförallt på Jüdisches Museum och förintelsemonumentet strax söder om Brandenburger Tor är ett 19 000 kvadratmeter stort minnesmonument över judarna som dödades under andra världskriget.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hyra husbil privat i sommar?
Hyra bil i USA – Tänk på att…
Värmen skapade förändringar i resetrenden
Mallorcas olika områden
MONTERING - STANDBY TÄLT