Du är inte inloggad.

Artikel

Skador på hus kan bli dyra

Åtskilliga ser inte poängen med en husbesiktning det är en mängd som tycker att det är en extra utgift som bara tar tid och att man kan verkställa en snabb besiktning av huset för sig själv när man köper det genom att kontrollera de vanligaste områdena i hemmet som kan vara trasiga.

Det här kan dock få förödande effekter då man som privatperson inte kan göra samma professionella överlåtelsebesiktning som kan göras av en besiktningsman. Märker man att det är något fel i byggnaden efter man har köpt huset kan det komma att bli väldigt dyrt.

Låt säga att du märker att hela badrummet är angripet av mögel, du behöver då upprusta hela badrummet själv och lägga ut pengarna för det själv. Detta kan komma att bli jätte kostsamt.

Att anlita en besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning är inte dyrt, ca 6500 kr kostar det att anlita en besiktningsman. När man inhandlar ett hus för 1,5 miljoner är 6500 kr inte mycket att bråka om.

Det kan också finnas bekymmer med fastigheten som man inte direkt kan se såsom radon, det begärs en expert för att bestämma om fastigheten är utsatt för en farlig mängd radon.

Be en advokat hjälpa dig med avtalet


Att köpa en fastighet är en utav de största affären man gör i sitt liv, det är måttlöst essentiellt att det blir rätt på alla sätt och vis, avtalet som skrivs i samband med affären är av stor vikt och det är värt att anlita juridisk hjälp för att styra upp avtalet. Avtalet måste ta upp centrala punkter såsom hävning, vad som hör till i fastigheten, vem som är den nya ägaren och vad det exakta priset är. Det är också centralt att objekt eller eventuellt lösöre också står med i kontraktet om de följer med fastigheten. Ett exempel på ett sådant lösöre kan exempelvis vara en jacuzzi. Om det inte står i kontraktet att just jacuzzin ingår i husköpet så kan säljaren ta med den till sin nya fastighet.

Beskriv även i kontraktet hur betalningen för huset ska gå till, när den första insättningen ska ske och vilket belopp som den ska uppgå till.  

I kontraktet står det för det mesta att fastigheten säljs i det befintliga skicket det är därför det är så vitalt att hyra in en besiktningsman för att göra en överlåtelsebesiktning. En överlåtelsebesiktning skyddar dig mot defekter i fastigheten, så en husbesiktning skyddar dig alltså från att göra en oproffsig affär.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Höj ditt hem en nivå med designlampor
Flyttstädning Göteborg
It-tjänst förenklar inom ROT
Rivfirma Stockholm
Elsäkerheten i hemmet