Du är inte inloggad.

Artikel

Skalfasader och Estetisk tandvård - Hur fungera det?

Skalfasader och estetisk tandvård
Skalfasader är estetisk tandvårds ingrepp som kan hjälpa dig om dina tänder är;
Missfärgade, skadade eller slitna, ojämna eller för olika, sneda eller har för mycket mellanrum.
Skalfasader är lövtunna porslinsskikt som ska täcka hela ytan på framsidan av tanden. Tänderna ser vackrare och friskare och de  missfärgas inte så lätt av t.ex. rödvin,kaffe etcetera Ibland kan betydligt enklare ingrepp göra stor skillnad.

Det beror på vilket problem du har. Jämfört med vanliga kronor är skalfasder mycket skonsammare mot tänderna. Tekniken innebär att en tandteknikr endast slipar lite på ytan av emaljen och ibland inte alls för att kunna göra behandlingen. Du bör ha bestämt dig för om du är nöjd med din tandfärg i övrigt innan du gör skalfasader. Det vanligaste är att man bleker innan. Skalfasader går inte att bleka alls. 

 

Skalfasader – hur fungerar det?
Detta är en kort beskrivning på hur det fungerar i praktiken när du vill göra ett estetiskt tandvårds ingrepp i form av skalfasader. Det första steget är blekning (om du vill). Sedan genomförs ofta en s.k. waxup dvs vi gör ett förslag på form i vax där vi utgår från dina tänder. Utifrån detta arbetar tandläkaren med dina tänder,tar ett avtryck och skickar detta till tandteknikern.

De nya skalfasaderna provas för att se hur de passar. Ser allt bra ut limmas skalfasaderna fast annars skickas de tillbaka för ändring. Kontroll och ev. framställning av en bettskena för att skydda tänderna. Detta är extra viktigt om du är tandgnisslare.

 

Är skalfasader rätt för dig?
Skalfasader kan användas för i stort sett alla estetiska tanvårds önskemål då de döljer den underliggande tanden helt. Du bör dock vara fullt medveten om att du i vissa fall kan uppnå ett mycket bra resultat även med enklare behandlingar vilket bör tas med i beräkningen.

Kontakta en estetisk tandvård specialist för rådgivning. Ofta är detta första möte/konsultation helt gratis,
Lycka till!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hjälp mot svullnade ben
Bolero för damer, det användbara och eleganta plagget
Alla komplex går inte att bota med tankekraft.
Green Coffee extrakt för viktnedgång
Livsmedel för ökad fettförbränning