Du är inte inloggad.

Artikel

Skall du ha kökshandtag eller köksknoppar?

När man ska inreda ett kök och har kommit så långt att man ska börja bestämma vad man ska ha för handtag på sina köksskåp och köksluckor så blir ofta den första frågan man ställer sig, ska jag ha kökshandtag eller köksknoppar? Många anser att man endast kan ha köksknoppar eller endast kökshandtag i ett och samma kök. Många anser tvärtom och menar att man visst kan blanda kökshandtag och köksknoppar i ett och samma kök. Vad är rätt och vad är fel? Egentligen finns det inget varken rätt eller fel svar på den frågan. Det allra viktigaste är att just du som ska bo i huset och som ska använda köket trivs och hittar något du gillar. Men det finns några saker som alla bör tänka på inför valet av kökshandtag eller köksknoppar.

Den viktigaste saken man bör tänka på är att handtagen måste vara lätta att använda. Kanske har man olika förutsättningar? Äldre människor kan ha svårt att greppa om en liten köksknopp och kanske behöver ett större kökshandtag för att kunna få någon kraft att öppna skåpet eller luckan. Därför är det viktigt att man funderar på detta och även funderar på ens egna förutsättningar och väljer handtag därefter.

Sedan är det ju också en fördel att handtagen som man väljer är sköna att hålla i. Precis som det inte finns två identiska fingeravtryck i världen så finns det inte heller två identiska händer i världen. Alltså betyder det att alla inte tycker att alla kökshandtag och köksknoppar är sköna att hålla. Välj helt enkelt ett par som du tycker är sköna. Det är ju trots allt du som till största del kommer att använda dem. En tredje sak som kanske inte är lika viktigt, speciellt inte för alla, är att kökshandtagen eller köksknopparna ska passa in i den resterande inredningen i köket eller huset.

På frågan då om man kan blanda sig av både kökshandtag och köksknoppar blir det egentliga svaret: välj själv! Men för att ge några tips så brukar man säga att det absolut går att blanda om man vill. Men välj då gärna kanske kökshandtag på skåpen och köksknoppar på lådorna, för att få lite symmetri. Sedan brukar man också rekommendera att använda sig av samma material till både kökshandtagen och köksknopparna för en lugnare känsla i rummet. Kökshandtagen är ofta den sista lilla detaljen i ett, men ack så viktig.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att skapa en egen fotocanvas
Badrumsrenovering Ekerö
Badrumsrenovering Bromma
Vad innebär en dränering?
badrumsrenoveringar i stockholm