Du är inte inloggad.

Artikel

Svartvitt

De flesta svartvita bilder ger oss en känsla av konst. Oavsett om det är ett porträtt, naturbilder, vyer eller bara en liten detalj eller ett stilleben, så upplever vi fotografiet som något konstnärligt skapat. Former och konturer, ytstrukturer och mönster kommer till sin rätt i svartvita bilder. Trädgårdar och liknande vinner dock för det mesta på att bli återgivna i färg.

 

Svartvit film

De är nog ganska lätträknade, de fotografer som fortfarande använder svartvit film i kameran. Gör man detta finns det en rad olika effekter till den svartvita bilden. Man kan använda sig av olika filter att sätta på objektivet för att förändra tonerna i gråskalan. Även olika papper ger olika svartvita färger, en del åt det kalla hållet (blåaktiga toner) och andra mot det varmare hållet (brunaktiga toner).

 

Digitala bilder

Även om man bara fotograferar med en digitalkamera, kan man i datorn sedan göra om bilden till svartvit för ein fotokalender. Framför allt är den mänskliga kroppen idealisk att återges i svartvitt. Nakenstudier, där mycket bar hud syns, brukar bli väldigt bra om man låter bli blixten och fotograferar enbart med dagsljuset genom ett fönster som ljuskälla.

 

Almanacka som konstverk

Alla almanackor med fotografier som finns att köpa idag, innehåller alltid väldigt vackra bilder, ofta med olika teman som till exempel hästar, bilar, landskap m.m. Att göra sin egen almanacka med svartvita bilder, en för varje månad, är fantastiskt roligt. Då har man verkligen ett konstverk på väggen som förändras hela tiden och varar ett helt år. Om man är nöjd med bilderna går ju dessa att spara och rama in när året är slut.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att anlita advokat
Handla online, snabbt & smidigt
Bodelning i Malmö
Klumpighet och nya kläder?
Köp takplåt och snörasskydd hos plåtgrossisten