Du är inte inloggad.

Artikel

Tatuering – viktigt att tänka på

Tatueringsmarknaden har ökat explosionsartat de senaste åren. En ”gaddning” eller tatuering sitter idag på var och var annans hud oavsett kategorier av människor. Förr i tiden var en tatuering tecken på de som antingen var sjömän eller ansågs kriminella.

Ett suddigt ankare på överarmen från någon hamn eller tre prickar mellan tummen på pekfingret var de vanligaste motiven och talade om för omgivningen vem man var. Dagens motiv håller generellt sett betydligt högre klass med stilrena motiv alltifrån avancerade tribaler till porträtt, texter och vackra flerfärgsfjärilar. Ingen kroppsdel är tabu, och ”gaddningarna” kan sitta varsomhelst på kroppen alltifrån ansikte till mer intimare delar. Mindre markerade drag, som t.ex. ögonbryn, har blivit permanent makeup med en tatuering istället.

Risker med tatuering

Det som händer när du låter dig ”gaddas” är att artisten som utför arbetet använder sig av en nål med olösligt bläck i. Nålen drivs av elektricitet och är steriliserad. Den rör sig upp och ner intill en djup av ca 1mm och orsakar smärre blödningar i underhuden. Detta medför att artisten måste vara försiktig med hygienen så att inte bakterier sprids vid ”gaddningen”. Därför används en steriliserad nål och handskar vid tillfället. Risk finns för spridning av bl.a. HIV, hepatit B och tuberkulos, men risken är minimal om inte obefintlig när alla renlighetsföreskrifter följs. Såvitt är känt finns inga kända fall där HIV spritts via tatueringar.

Säkerhet och eftervård

Det som artisten måste tänka på är att ha felfria gummihandskar utan hål, använda en ren servett vid öppnandet av bläckflaskorna där bläcket hälls upp i ett mindre kärl, se till att rören i tatueringsnålen är torra vid färgbyte och tvätta de sårfria händerna med anticeptisk vätska noga

Som kund måste man veta att processen kan ge ordentlig smärta och ge allergireaktioner. Det är dessutom mycket kostsamt att ta bort tatueringar man ångrar. Eftervården är viktig för att gott resultat. Omslaget runt tatueringen tas bort dagen efter i duschen. Den sårskorpa som bildas skall behandlas med en tunt lager Helosan tre gånger om dagen tills sårskorpan faller av. Man skall inte bada karbad så länge sårskorpan sitter kvar. Tatueringen mår bra av luft så tajta kläder rekommenderas inte. Under den första månaden bör inte tatueringen utsättas för sol.

Mer information

Om du är intresserad av att höra mer om allt det praktiska kring en tatuering bör du läsa mer om ett alternativ som både är tillmötesgående och kompetent. Ställ precis de frågor som du grubblar över om det står inför valet och kvalet att tatuera dig. 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Dejting i olika former
Massage Malmö
Hudvårdsprodukter
Recept på kolhydratsnål frukostmuffins
Läderarmband för herrar och dålig lukt