Du är inte inloggad.

Artikel

Tips för att få bra belysning när du inreder vardagsrummet

Att ha en god belysning i alla sina rum är viktigt av flera skäl, dels för ren funktion så att man kan använda rummen på bästa sätt, men även för att det ska se så trevligt ut som möjligt och att man ska kunna trivas till fullo. Här ger vi lite tips på saker man kan tänka på när man inreder vardagsrummet, som är ett av de rum som används för flest och mest varierade ändamål, med lampor och belysning. Alla råd passar inte alla människor och vardagsrum i alla situationer, men det kan alltid vara värt att ha i bakhuvudet.

• Ha tillräckligt många ljuskällor. En tumregel är mellan fem och tio ljuspunkter ett vardagsrum, och de behöver vara varierade för flera olika funktioner, så som läsning, dekorativ belysning och belysning som gör det lättare att orientera sig i rummet.
• Dimrar är användbara i de flesta rum, inte minst för armaturer som har halogen- eller glödljus, för av dessa kan ögonen blir irriterade när de blir trötta, och då är det behagligt att dimma ner. Samtidigt kan man med många dimrar få väldigt starkt ljus, som är bra för till exempel noggrann städning och liknande aktiviteter, där ett starkt ljus gör det betydligt lättare att få rent.
Olika rum kräver olika belysning
• Behovet av belysning påverkas av flera olika faktorer. Till exempel behöver rum som har väggar av mörk färg mer ljus än rum med ljusa väggar. Dock kan man lätt bli bländad om det är för stor kontrast mellan ljus och mörker i rummet, så det ställs stora krav på att armaturerna ska skärma av ljuskällan.
• Även hur stora fönstren är, och i vilken riktning de vetter mot (det vill säga om det är morgon- eller kvällssol) påverkar behovet av internt ljus
• Färgat ljus kan vara både snyggt och behagligt. Detta uppnår man enkelt med tygskärmar av önskad färg.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Badrumsrenovering Nynäshamn
Är en pool något för dig?
Pris värmepump
Luftvärmepump Stockholm
Zave Värmepumpshopen