Du är inte inloggad.

Artikel

Tips om bra doppresenter

 

Att hålla dop för sitt nyfödda barn är en tradition som trots sekulariseringen i vårt samhälle fortfarande är väldigt vanlig. Kanske beror det på att det här med dop är en väldigt trevlig och lustfylld tradition - ett tillfälle att hälsa det nyfödda barnet välkommen till världen, familjen och vänskapskretsen. Ett tillfälle att umgås med släkt och vänner, en glad fest med dopfika, doppresenter och ibland även middag. I samband med dopet blir barnet medlem i svenska kyrkan eller annan församling, men denna aspekt är väl kanske inte lika central idag som den var för några decennier sedan. 
 
Tvärt emot vad en del tror har dopet inget med att barnet ska få sitt namn att göra - namnet får man ju så snart föräldrarna anmält namnet till skattemyndigheten vilket vanligtvis görs inom två månader efter förlossningen. Desto mer än dopet idag en härlig och glad välkomstfest som är trevlig för både barn och vuxna.
 
Doppresenter är en ganska central del av festen - fina gåvor som det lilla barnet får till minne av sin dopdag. Förr var det i princip bara smycken, fotoramar, silverskedar och sparbössor som var vanliga som doppresenter, men under de senaste årtiondena har också denna tradition till viss del sjunkit undan. Istället väljer många gäster helt andra doppresenter som kanske är mer användbara även under de första åren. När mina tre barn döptes i början och mitten av 2000-talet fick de många fina presenter som kanske inte anses som traditionella doppresenter. Till de presenter som var våra favoriter hörde till exempel en fin liten barnstol i trä, snygga ekologiska babykläder, en fin virkad babyfilt, böcker med klassiska sagor i och leksaker i trä och textil som är så vackra att de än idag får hänga med som inredningsdetaljer i barnens rum. Om jag skulle köpa en doppresent till ett litet barn idag så skulle jag tänka just användbart, exklusivt och helst också ekologiskt och fair trade - doppresenter som visar den där lilla extra omtanken om den värld som ett barn ska växa upp i. Sådana doppresenter kan man till exempel hitta här.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Köp nu! - Wera Vivaldi Steel
Jämför innan däck-och fälgköp
Varför firar vi fars dag?
Överraska med en enkel present
Fyra saker att tänka på då du ska köpa färgpatroner till skrivare