Du är inte inloggad.

Artikel

Tre olika typer av lån

Många människor tar någon gång under sin livstid ett lån. Det kan finnas många olika anledningar till att behöva låna pengar, och någon kanske väljer att ta ett större lån för att kunna köpa en bostad medan andra bara behöver ta ett mindre lån för att åka på semester eller köpa en ny cykel.

Beroende på hur mycket pengar man behöver låna och till vad man behöver låna pengarna så finns det olika typer av lån som kan passa. Om man vill låna pengar till en bostad så tar man ett bostadslån, om man vill låna pengar till en resa kan man ta ett privatlån och om man bara vill låna en mindre summa pengar kan ett snabblån/smslån passa bäst.

Bostadslån och bolån

Ett bostadslån är ett lån som man tar då man ska köpa en bostad. När man lånar pengar genom ett bolån så tar banken bostaden som säkerhet för de pengar som banken lånar ut. I och med detta så kan banken försäkra sig om att inte behöva förlora några pengar ifall låntagaren inte skulle klara av att betala sina räntor eller amorteringar, eftersom banken då kan sälja bostaden.

Ett bostadslån har ofta väldigt låga räntor och avgifter, just eftersom banken inte behöver ta någon större risk då de lånar ut pengar genom ett bolån.

Lån utan säkerhet – Privatlån och balncolån

Ett lån utan säkerhet är tvärt emot ett bostadslån, ett lån där banken inte kräver någon säkerhet för lånet. Istället kommer banken att ta ut en högre ränta för ett lån utan säkerhet, just eftersom banken tar en större risk då de lånar ut pengar utan säkerhet. De två vanligaste typerna av lån utan säkerhet är blancolån och privatlån. Man brukar kunna låna upp till 350,000 genom ett privatlån/blancolån.

De flesta långivarna på den svenska marknaden lånar inte ut pengar till kunder som har betalningsanmärkningar. Det finns dock ett fåtal långivare på den Svenska marknaden som man kan vända sig till om man vill ta ett lån med betalningsanmärkning.

Snabblån, smslån och mikrolån

En typ av lån som blivit allt mer populära sedan de kom till Sverige i början av 2000-talet är snabblån. Det finns olika benämningar för snabblån, och de vanligaste är snabblån, smslån eller mikrolån. Man brukar kunna låna upp till 10,000 kronor genom ett snabblån. Återbetalningstiden för ett snabblån är relativt kort, och brukar ligga på mellan 30 och 90 dagar, beroende på hur mycket pengar man lånar.

Många långivare accepterar inte kunder med betalningsanmärkningar. Det finns dock några få långivare i Sverige som man kan vända sig till om man vill ta ett smslån med betalningsanmärkningar.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ett bra lönesystem kan förbättra företagets resultat
Investeringar vid oroliga tider på börsen
Jämför snabblån
Få hjälp av specialister
Att jämföra mobilabonnemang