Du är inte inloggad.

Artikel

Trycka CD och tjäna pengar på sin musik

Många drömmer om att få släppa en egen skiva med musik, tal eller en berättelse. Förr så var man tvungen att köpa stora serier av sin CD skiva, leveranstiderna var långa och startkostnaderna höga. Så är det inte nu för tiden och man kan faktist beställa så få som 10 stycken skivor i sin upplaga och leveranstiderna ligger hos många leverantörer på mindre än fem dagar.

Även fast skivförsäljningen i stort har gått ner bland konsumeterna de senaste åren så är just CD-skivan en viktig inkomst för mindre band, hobbymusiker mm.

Anledningen är främst att det ger väldigt lite i betalt att bli spelad på Spotify. Med tanke på den låga ersättningen samt att det är svårt att få sin musik spelad frekvent så blir inkomsterna väldigt låga.

En annan inkomstkälla är att bli spelad i radion och få STIM ersättning. Detta kräver dock att man skrivit musik eller text själv. Det är dock svårt som liten artist att bli spelad i radion och därmed få ta del av STIM pengar för sina verk i någon större utsträckning.

Är man däremot ute och spelar för publik så kan man med all säkerhet få sålt några egna skivor till sin publik vid varje speltillfälle.

Att Trycka CD skiva med fodral kostar ca 25:- st att tillverka i en liten serie om ca 200 stycken.

Säljer man en skiva för 100:-, så gör man en förtjänst på 75:-  vilket brukar vara ett bra tillskott till bandkassan.

I räkneexemplet ovan så har jag dock bara räknat med tryck och kopiering av skiva och fodral och inte tagit med några kostnader för inspelning och mastring av musiken. Inte heller eventuell royalty är medräknat.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Att Sänka Logistikkostnader Kan Starta Med Någonting så Enkelt som Staplingslådor i Plast
Järnvägsunderhåll i den moderna spårtrafiken
Fotoalbum
Arbetsmiljö
5 topp anledningar till att köpa sig en begagnad bil