Du är inte inloggad.

Artikel

Välja rätt advokat

Som jurist är man utbildad till att kunna lösa juridiska problem samt tolka de lagar vi har här i Sverige, tillsammans med andra rättsavgöranden och avtal. En jurist kan till exempel arbeta i somstol eller på en advokat- eller juristbyrå. Att ta hjälp av en jurist är inget ovanligt men det finns inget tvång att behöva anlita en jurist eller advokat. Du väljer själv om du är i en sådan situation där det kan vara till din fördel att anlita en advokat. Och i dessa fall kan du bestämma själv att ta hjälp av en jurist som du själv har ett förtroende för. Som jurist förhandlar man och företradär sin klient och därför är det bra att du väljer någon som du tror och litar på.

Vid val av jurist finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Även om du kanske har någon i din bekantskapskrets som är advokat och som skulle kunna företräda dig är det ändå bra att ha koll och följa några riktlinjer innan man bestämmer sig:

– Tänk över just ditt juridiska problem eller ärende och ta reda på all den information som du kan behöva. Utnyttja gärna de gratis resurser som finns.

– När det är dags att kontakta en advokat ska du alltid ta reda på vad det kostar.

– När du kontaktar advokaten ska du presentera ditt ärende samt ta reda på vilka referenser advokaten i fråga har. Vilken erfarenhet finns av liknande ärenden och vad är kostnaden för att få en lösning på just ditt problem?

– Hur kan du finansiera avdokaten? Hur ser möjligheterna ut till rättsskydd, rättshjälp?

– Om det skulle vara eller bli aktuellt med domstol bör du fundera över evenutella risker och finansiering. Du bör vara medveten om att du alltid måste ha råd att förlora om du går till domstol. I familjemål och vårdnadstvist är processrisken lägre där de olika parterna står för sina egna kostnader.

Efter att ha följt dessa punkter kan valet av advokat bli lite lättare och du kommer ha mer koll på vad som är viktigt vid sökandet av att anlita en bra advokat. Oavsett var du bor finns det alltid en jurist att få tag i. Advokat Linköping, advokat Norrköping eller om du bor långt upp i landet – du kommer alltid kunna få hjälp.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Importera från Kina med låg budget
Coworking omformar fastighetssektorn - Hur påverkar förändringen fastighetssektorn?
Höj säkerheten på företaget med passerkort
Hydroscand
Hur träffar man ”den rätte?”