Du är inte inloggad.

Artikel

Vad är factoring?

Vad är factoring?

Factoring eller fakturafinansiering är en finansieringsmodell som innebär att man säljer sin faktura till ett factoringföretag eller till en bank. Factoring är samlingsnamnet för fakturaköp och fakturabelåning. I Sverige blandas ofta dessa två begrepp ihop. Vid fakturaköp, eller factoring utan regress tar finansbolaget över kreditrisken och tar en avgift för administration, kreditförsäkring och likviditet. Vid fakturaköp med regress måste du köpa tillbaka fakturan om din kund inte betalt i tid. Fakturabelåning innebär att du belånar din faktura istället för att sälja den. Vid fakturabelåning mottar du mellan 70–90% av fakturans värde och du står fortsatt kreditrisken likt fakturaköp med regress.

Fakturaköp för företag som växer

Fakturaköp företag är en finansieringsmodell som är anpassad för företag som säljer till andra företag och som behöver likviditet för snabb tillväxt. Många tillväxtföretag kan ha bra marginaler på deras tjänster och produkter med om företaget investerar kraftig i sin tillväx så kan företaget visa negativa resultat. I dessa fall, och framförallt om företaget är nyetablerat är bankerna ofta ovilliga att lånar ut pengar (eller erbjuder dyra banklån och checkkrediter). Att företag säljer sina fakturor kan vara ett tecken på att företaget växer eller expanderar och behöver ett tillskott i rörelsekapitalet. En annan anledning till att företag använder fakturaköp kan vara att företaget planerar att börsnoteras och vill förbättra sina nyckeltal. Det var länge sedan fakturaköp för företag ansågs som ett tecken på att företaget har dålig likviditet, idag använder allt fler större företag fakturaköp som ett finansieringsverktyg för att effektivt kunna navigera sin tillväxt.

Fakturaköp ett smart verktyg för riskhantering

För företag som planerar att expandera och sälja sina varor eller tjänster utanför Sverige kan fakturaköp även fungera som ett smart verktyg för riskhantering. Att sälja på kredit innebär alltid en risk och samtidigt är det ofta en utmaning för många företagare att på ett effektivt sätt kunna kreditutvärdera nya kunder. Genom att sälja sina fakturor kan företaget tryggt acceptera nya kunder utan att behöva kräva förskottsbetalning och samtidigt vara säkra på att få betalt.

Så fungerar fakturaköp:

  1. Ni fakturerar era kunder som vanligt. På fakturan placeras en överlåtelsetext samt betalningsinformationen till Factoringföretaget.
  2. Ni skickar därefter in fakturan till Factoringföretaget som läser in fakturan i sitt system.
  3. Factoringföretaget kreditförsäkrar och köper din faktura och betalar normalt ut samma dag.
  4. Uppföljning av försenade inbetalningar sätts upp i enlighet med era önskemål och vissa factoringföretag erbjuder dessutom inkassotjänster.  

Om du funderar på att anlita ett factoringföretag så är ett tips att ta in fler offerter och jämför noga villkoren och företagets processer så att det passar just din verksamhet.  

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelarna att använda en låneförmedlare
Kom igång med ett starta eget-bidrag
Låna pengar 2018
Låna 1000
På besök i Amsterdam