Du är inte inloggad.

Artikel

Vad är social fobi?

Social ångest är en samlande beteckning för den rädsla, nervositet och ängslan som de flesta människor ibland kan känna i förhållande till andra. En del personer med social fobi hävdar att de alltid varit blyga, men även personer som inte är blyga kan lida av social fobi.

Det handlar alltså inte enbart om blyghet, utan människor lider av social fobi om de regelmässigt inbillar sig att de kommer att göra något för dem själva pinsamt, förnedrande eller förödmjukande. Social fobi får dig att tro att andra bedömer dig negativt på grund av något du sagt eller gjort.

Rädslan för att göra något pinsamt eller förödmjukande blir naturligtvis hämmande och gör dig överdrivet självfokuserad - ständigt vaken för risken att du gör bort dig.

Vem vill prata med andra om samtal bara gör det uppenbart att man är konstig, dålig eller har lätt för att rodna? Människor med social fobi tror lätt att deras samspel med andra ska bli pinsamt avslöjande: att de andra ofelbart ska lägga märke till deras svagheter och brister; att de själva ska bli avvisade, ignorerade, kritiserade eller ratade därför att de inte kan uppföra sig normalt.

Med en sådan inställning blir det förstås svårt att otvunget umgås med andra. Bara att tala och lyssna blir besvärligt, för att inte tala om att skaffa vänner. Vi ser redan hur det hela kan
leda till isolering och ensamhet.

För många med social fobi är det värsta att de har så svårt för att komma andra nära och kanske träffa en partner att dela livet med.

Men de som lider av social fobi är ofta själva vänliga mot andra och de saknar definitivt inte sådana positiva egenskaper som andra uppskattar. De kan ha fin humor, sprudla av energi och vara generösa, vänliga, förstående, allvarsamma, roliga, sansade eller livliga.

Det märker man när de känner sig väl till mods. Problemet är bara att de har så svårt för just detta: att känna sig väl till mods i andras sällskap. De blir så nervösa att de goda egenskaperna inte kommer till sin rätt.

Människor med social fobi kan förlora tilltron till sina goda egenskaper och därmed även självförtroendet. En av de stora vinsterna med att bli fri från social fobi är att du då får utlopp för dina egenskaper. Du trivs med dig själv och behöver inte vara rädd för att visa vem du är. Det blir möjligt att upptäcka, eller återupptäcka, dig själv.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelar med Body wrap kroppsinpackning
Förstora brösten
Behandling av fet hy
Maria Åkterberg Schampo
Det är inte bara billig parfym som kan ge allergi!