Du är inte inloggad.

Artikel

Vad är Specialkaffe?

Det är inte så krångligt eller invecklat, Specialkaffe är helt enkelt kaffe som är odlat under ideella förhållanden, håller hög standard, är hållbart och smakar riktigt bra. Trenden har hållit i sig under flera år och intresset för Specialkaffe ökar hela tiden. Begreppet Specialkaffe innefattar mer än bara kaffebönan, det handlar egentligen om hela processen från kaffebonden till din färdigbryggda kopp med kaffe.

Begreppet ”Specialty coffee” som det heter på engelska myntades år 1974. Det var Erna Knutsen som nämnde begreppet i tidskriften Tea & Coffee Trade Journal. I artikeln berättar Erna Knutsen om upptäckten av Specialkaffe och dess smakupplevelse.

Hur avgörs vad som är Specialkaffe och inte?

Som tur finns det poängsättning som gör det enkelt för konsumenten att skilja på Specialkaffe från vanligt kaffe. SCAA (Specialty Coffee Association of America) är en organisation som har ett regelverk för att avgöra vad som är Specialkaffe. Enligt detta poängsystem så definieras alla kaffebönor som får ett poäng på 80 eller högre på en 100-gradig skala som Specialkaffe. Det som utmärker denna typ av kaffe är att den odlas under speciella och ideella klimatförhållanden och skiljer sig från vanligt kaffe med dess smak. Det är viktigt att kaffebönorna har ytterst lite defekt för att kunna uppnå den höga smakstandard som Specialkaffe har.

Så här kan du identifiera Specialkaffe i butiken

Det kan vara svårt att särskilja på vanligt kaffe och Specialkaffe för den som precis fått upp ögonen för denna trend. Det finns dock enkla knep som kan vara till hjälp när du navigerar runt i olika butikers kaffehyllor:

  • Kaffepaketen innehåller nästan alltid hela kaffebönor som är ljus- till mellanrost.
  • Begrepp som ”gourmé” och ”premium” betyder inte att det är specialkaffe. Faktum är att Specialkaffemärken inte använder dessa termer.
  • Kaffebönorna är från ett område, “single origin”.
  • Priset kan variera väldigt mycket men 250 gram Specialkaffe kostar runt 120-150 kronor i de flesta fall.
  • Kolla bästföredatumet, rosterierna rekommenderar ofta ett kortare datum än vanliga märken.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Könssjukdomar
Dina rättigheter i vardagen
Industrispår för nödvändig transport!
En bilglasmästare utför byte av bilglas
Största anledningen till varför du inte lyckas med online dejting