Du är inte inloggad.

Artikel

Vad lär man sig på en röjsågsutbildning?

För att arbeta inom skogsindustrin krävs ofta gedigen kompetens och utbildning eftersom det är ett arbete som medför stora risker, dels för en själv men också för ens medarbetare. Man hanterar ofta farliga och tunga maskiner och arbetar med stora objekt som träd. För den som arbetar med röjsågar krävs det att man gått en så kallad röjsågsutbildning. Dessa anordnas över hela landet och kan ge mycket viktig information till den som vill arbeta med röjsågar, eller till den som redan nu arbetar i branschen men kanske behöva förnya sina kunskaper inom vissa områden.

Vad är en röjsågsutbildning?
Under en röjsågsutbildning får man så klart lära sig grundläggande arbetsteknik. Det finns många små saker som kan gå snett och få mycket allvarliga konsekvenser om man använder en röjsåg utan att känna till hur man faktiskt använder verktyget på ett säkert sätt. Man får också lära sig vilka skyddsåtgärder som alltid bör vidtas innan arbetet med en röjsåg påbörjas. Att alltid följa säkerhetsföreskrifterna och ha på sig rätt typ av kläder är av yttersta vikt för att inte skada sig själv under arbetet.

Att arbeta ergonomiskt
En röjsågsutbildning syftar inte bara till att förebygga akuta säkerhetsrisker utan även att lära den som ska arbeta med röjsågen hur man motverkar skador som kan uppkomma efter lång tid. Att stå på rätt sätt eller bära en justerande sele för att jobba på ett ergonomiskt korrekt sätt är saker som är relativt enkla att göra men som kan innebära att man slipper allvarliga fysiska problem längre fram i tiden. På utbildningen får man också lära sig en del saker om skogsvård och hur man undviker att orsaka skador på egendom.
Känner du dig osäker om en röjsågsutbildning är det du söker? Se till att också kolla in en motorsågsutbildning.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Ta körkort snabbt och enkelt!
Läs på distans och arbeta samtidigt
Gymnasiet – det är aldrig försent
Berika ditt liv – läs på distans
Förbättra dina kunskaper med hjälp av yrkesutbildning