Du är inte inloggad.

Artikel

Vanliga frågor kring bläckpatroner

Oavsett om man använt färgpatroner i flera år eller om man precis köpt in sin första bläckstråleskrivare så kan det komma upp frågor. Nedan presenteras några av dessa:

Vad betyder Originalpatron?

Det finns en rad olika företag som producerar skrivare. Alla dessa producerar även färgpatroner till sina skrivare, köper man original bläckpatroner HP så har HP tillverkad dessa. Så länge som det är samma tillverkare av bläckpatronen som av skrivaren klassas det som originalpatron.

Vad betyder Kompatibel patron?

Detta är en bläckpatron som tillverkats av ett företag som inte är samma som tillverkat skrivare. Att den är en kompatibel patron betyder att man kan ersätta originalpatronen med denna istället. Kompatibla patroner är överlag billigare än originalpatronerna. Enligt vissa studier ger de lika bra eller bättre utskriftskvalité ändå.

Varför visar inte en återfylld patron rätt bläcknivå?

Att använda sig av återfyllda bläckpatroner är ett sätt att hålla nere kostnaden. Den enda nackdelen är att de inte alltid ger rätt information gällande hur mycket bläck som är i dem. Första gången patronen tillverkas sätts ett patentskydd i patronen. Dessa delar får inte nytillverkas och en av dessa delar är just det chip som läser av bläckpatronens bläcknivå.

Vad betyder fotopatron?

Det är en bläckpatron som främst är framställd för att användas vid fotoutskrifter. Det är dyrare men bör användas i fotoskrivare om foton ska skrivas ut. Detta eftersom det ger en tydligare och skarpare utskrift.

Kan garantin förfalla om kompatibla bläckpatroner används?

Nej. Det finns ett mål från 2003 i Konkurrensverket som säger att garantin på skrivaren ska gälla oavsett vilken sorts bläckpatron som används.

Varför säljer vissa företag bläckpatron för 1kr?

Det är relativt vanligt att företag marknadsför sig genom att sälja bläckpatroner för 1kr till alla nyregistrerade kunder. Detta gör de för att locka kunderna till sig och hoppas därefter att de ska komma tillbaka för vidare köp i framtiden. Detta kan liknas med en lockvara. För konsumenten är det bara en fördel eftersom han/hon då får chansen att prova på kvalité, leveranstid m.m.

Hur länge räcker en bläckpatron?

Det finns flera faktorer som spelar in på detta. Framförallt hur mycket bilder som är på de dokument som ska skrivas ut. Dessutom skiljer det sig mellan skrivare. Ofta går det att se på fabrikantens hemsida hur länge de anser att patronen kommer att räcka. Den siffra som då anges är blandad utskrift d.v.s. några mindre bilder men främst text.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Din guide till mobilt bredband
Skaffa inlänkar genom gästbloggar och artikelkataloger
Vad är Lokal (SEO) Sökmotoroptimering?
Stilrena hemsidor håller i längden
Vilken typ av teknisk support kan ett företag förvänta sig av ett webbhotell?