Du är inte inloggad.

Artikel

Varför har golfbollar små gropar?

 

På 1800 talet så upptäckte man att jack i golfbollar gjorde att bollen flög lite längre och bättre. Detta var ett stort genombrott inom golfbollens utveckling. När du slår iväg en golfboll så får bollen ett högt tryck på framsidan av bollen och ett lägre tryck på baksidan. Luften strömmar runt bollen och separerar sedan från ytan av golfbollen strax efter att den når den bakre sidan av bollen. Vilket gör att det inte blir något luftmotstånd på den bakre sidan av bollen. Precis som när man cyklar bakom en lastbil. Trycket på baksidan blir alltså lägre än på framsidan av bollen. Groparna i bollen gör att det skapas små virvlar som gör att luften kan följa bollens yta längre bak på bollen än om bollen hade vart helt slät. Detta ökar trycket på baksidan av bollen, trycket riktas inåt på baksidan av bollen vilket leder till att luftmotståndet på framsidan minskar eftersom trycket på baksidan ökar. Detta gör att en golfboll kan minska sitt lufttryck med så mycket som 50 % gentemot en slät boll. Vilket resulterar i att den flyger längre.

Groparna i bollen gör även att bollen kan stiga eller få en sidoskruv. När du slår en golfboll så får den en backspinn. Spinnen gör att bollen tar med sig luften snabbare bakåt mot toppen på bollen vilket resulterar i att lufttrycket på undersidan av bollen blir högre än vad trycket på toppen blir. Denna obalans skapar en uppåtriktad kraft vilket får en golfboll att stiga. Groparna i golfbollen gör att lyftkraften blir mycket högre än om den vore slät.

I bilden nedan ser ni hur luften passerar en slät golfboll jämfört med en golfboll med gropar eller så kallade dimples.  Om du spelar golf och alltid har undrat vilken golfboll som passar dig bäst så kan du testa detta golfbollstest. Vilken golfboll ska jag välja?

 

 

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Skidmask du inte vill vara utan!
Hur många besök behövs hos en massör?
Idrottspsykologer i Sverige
Knäböj För Starka Ben
Nishiki, Merida, Monark | Cykelstaden AB Stockholm